ANNONS

Ekologisk produktion minskar ytterligare

I dag presenterar Jordbruksverket statistik över den ekologiska animalieproduktionen 2024. Produktionen från den svenska ekologiska djurhållningen fortsatte att minska mellan 2023 och 2024.

För samtliga produktkategorier innebar den minskade produktionen även minskade andelar för den ekologiska produktionen i förhållande till den totala svenska produktionen.

Minskad slakt av ekologiskt hållna djur
Slakten av ekologiskt hållna nötkreatur minskade för femte året i rad med 13 procent mellan 2023 och 2024. Slakten av ekologiska nötkreatur stod för 12 procent av den totala svenska slakten av nötkreatur 2024.

Slakten av ekologiskt hållna får och lamm var 17 procent lägre 2024 än året innan. Slakten av ekologiska får och lamm utgjorde 15 procent av den totala svenska slakten av får och lamm under 2024.

Produktionen av ekologiska grisar och slaktkycklingar är liten i förhållande till den totala produktionen i Sverige, under 1 procent 2024. I båda fallen minskade slakten av ekologiskt hållna djur under 2024 och relativt sett minskade slaktvikten för ekologisk gris mest av djurslagen.

Mindre invägning av ekologisk mjölk och ekologiska ägg
Invägningen av ekologisk mjölk minskade med 18 procent mellan 2023 och 2024 och knappt 11 procent av den totala invägningen utgjordes av ekologisk mjölk 2024.

Produktionen av ekologiska mejeriprodukter minskade dock inte i samma takt som invägningen 2024. Tillverkningen av ekologisk konsumtionsmjölk och syrade produkter minskade med 6 respektive 13 procent jämfört med 2023. Den ekologiska konsumtionsmjölken och syrade produkter stod 2024 för 15 respektive 9 procent av den totala produktionen av dessa varor i Sverige.

Invägningen av ekologiska ägg minskade med 13 procent mellan 2023 och 2024. Andelen ekologiska ägg, av den totala produktionen av ägg, minskade något och var 13 procent 2024.

Hela statistiken finns på Jordbruksverkets webbplats.

Relaterade artiklar