Ekologiska växtodlare känner sig hotade av gensaxen
EU-kommissionens förslag om att tillåta att använda grödor framtagna med nya genomiska tekniker, exempelvis den nobelvinnande gensaxen, CRISPR-Cas9 i EU tas inte väl emot av alla. Denna moderna växtförädlingsteknik möjliggör framtagandet av nya sorters grödor med egenskaper som gör dem bättre anpassade till ett förändrat klimat och mer tåliga för den torka och värme som finns i Sverige.
Förslagets välkomnas av bland annat LRF men fördöms i dag av Organic Sweden, branschorganisationen för den ekologiska livsmedelsmarknaden i Sverige.
EU-kommissionens förslag tillåter inte att de nya genomiska tekniker används inom ekologisk produktion.
Men enligt Organic Sweden innebär förslaget att det inte finns någon möjlighet att säkerställa att vare sig konventionellt jordbruk eller ekologiskt jordbruk kan skyddas från GMO.
– Att konsumenter och medborgare inte ska få veta om maten de konsumerar producerats med GMO går emot alla principer om transparens och inte minst individens frihet att välja GMO-fritt, säger Charlotte Bladh André, vd på Organic Sweden.
Den nya genomiska tekniken innebär troligtvis att användningen av kemiska växtskyddsmedel kan minska väsentligt i konventionellt lantbruk. Ett exempel är potatis som är motståndskraftiga mot bladmögel. Det kan även innebära att grödor kan klara sig med mindre mängd växtnäring.
Därmed kommer skillnaden mellan konventionella och ekologiska livsmedel att minska, något som naturligtvis är ett hot för den ekologiska växtodlingen.
På Organic Sweden anser man att den befintliga lagstiftningen som garanterar konsumentens rätt att få korrekt och transparent information om hur ett livsmedel producerats riskerar att luckras upp med den nya lagen.
– Det nya förslaget tar ingen hänsyn till försiktighetsprincipen, inte heller till oväntade konsekvenser som kan upptäckas när de nya GMO-teknikerna släpps fria. Istället har man omfamnat de vidlyftiga löften som GMO-förespråkare för fram, säger Charlotte Bladh André.