ANNONS

Elektronisk ratt i Valtra

Den finska traktortillverkaren Valtra har utvecklat ett elektroniskt styrsystem till sina traktorer. I stället för att den mekaniska rattstången påverkar hydraulventiler i orbitrolen sker överföringen med elektronik. Systemet har flera fördelar. Dels blir det billigare och enklare att installera autostyrning för GPS och dels bir det enklare och billigare i Valtratrakter med så kallad TwinTrac. Twintrac är möjlighet att köra sittande bakåt i traktorn och då med en riktig ratt och pedaler. Med det nya systmet behövs ingen rattstång på ratten i bakrutan.
Systemet med elektronisk styrning är inte nytt. John Deere fick en guldmedalj på Agritechnica för just ett sådant system. På John Deere heter det Active Command Steering och systemet har en inbyggd funktion som ger rörelser tillbaka i ratten så att föraren känner av hur traktorns hjul vill röra sig.
En annan möjlighet med det elektroniska styrsystmet är att man kan låta ett litet rattuslag få stor inverkan på hjulen. Det som New Holland haft ett tag som extrautrustning och som kallas Fast Steer.
Valtra

Relaterade artiklar