ANNONS

Enklare producera el på gården

Loft anser att det måste till enklare regler och bättre kunskpa för att producera el på gårdar.
I ett pressmeddelande skriver de att det talas mycket om bioenergi, men vid årsskiftet 2009/2010 var det bara sex lantbruk som startat småskalig elproduktion. De har mötts av krångliga regler, okunskap hos elbolagen och olika villkor. Enklare regler och bättre kunskap hos lantbrukare och elbolag behövs för att fler lantbruk ska bli elproducenter.
Den lantbrukare som idag vill bli elproducent bör ha mycket envishet och vilja för att få de tillstånd, intyg och avtal som behövs. Dessutom är det lite av ett lotteri när elbolaget ska kontaktas. Det visar den nyligen avslutade studien ”Elnätsanslutning av småskalig gårdsbaserad biogaskraftvärme” som är gjord av Agroväst och Vattenfall Power Consultant.
Sedan 2003 måste elnätsägarna ha en viss del förnyelsebar el i sina nät men kunskapen om hur det går till är mycket skiftande. I ett fall dröjde det över ett år innan elnätsägaren ordnade nödvändiga avtal och elmätare. Kostnaden för mätning och rapportering som nätägaren tar ut varierar mellan 0-15 000 kr.
Lantbruken i undersökningen efterlyste enklare och tydligare regler och villkor som är harmoniserade över landet. Ett exempel på enklare regler är nettomätning, som även skulle öka intäkterna något. Det är också nödvändigt att kunskapen om små elproducenters villkor och hur de kan anslutas till elnätet ökar hos elbolagen för att fler lantbruk ska ta steget och bli energiproducenter.
Minskad egen förbrukning lönsammast.
Lantbruken tjänar inte mest på att sälja el ut på nätet utan störst effekt på gårdens ekonomi har det minskade behovet av inköpt el. Ekonomiskt stöd fås även för den el som produceras för eget bruk vilket få känner till. Ett lantbruk behöver inte garantera eller säkerställa att de kommer att sälja el ut på nätet för att teckna avtal med elnätsägare och få ekonomiskt stöd.
– Många lantbruk har en årlig elkostnad på 100 000 kronor eller mer, så gårdsproducerad el borde vara intressant för betydligt fler lantbruk, säger Kent-Olof Söderqvist på Agroväst. Tar man vara på värmen från processen på ett bra sätt och sälja eller använda rötresten så finns alla förutsättningar för en bra investering.
– I den nationella biogasstrategin, som regeringen ska fatta beslut om innan sommaren, kommer biogas troligen att få samma ekonomiska stöd oavsett vad den används till, säger Sara-Linnéa Andersson på Vattenfall Power Consultant. Att producera gårdsbaserad fordonsgas är en betydligt större investering och därför borde vi se en tillväxt av gårdsbaserad elproduktion de närmaste åren.
Riksdagen stimulerar produktion av småskalig förnyelsebar energi genom ett stödsystem baserat på elcertifikat. Målet är att öka produktionen till 25 TWh 2020.

Relaterade artiklar