ANNONS

Ett steg närmre gensaxen

Europaparlamentet röstade i förra veckan återigen om nya genomiska tekniker, trots att Europaparlamentet antog en position redan den 7:e februari.

EU-kommissionen presenterade sitt förslag till Nya Genomiska tekniker, NGT:er, den 5 juli 2023. Där föreslog EU-kommissionen bland annat att NGT:er kommer att regleras genom en separat lagstiftning, i stället för inom EU:s GMO-lagstiftning som är fallet idag. Europaparlamentets position ställer sig bakom EU-kommissionens förslag om att dela upp NGTs i två kategorier där kategori 1 ska följa samma regelverk som konventionellt förädlade grödor och kategori 2 behöver efterleva ett striktare regelverk likt det som används för GMO.

En mycket debatterad fråga är huruvida texten ska inkludera ett förbud mot att ta patent på grödor förädlade med hjälp av NGTs. De som är emot ett förbud menar att det inte har någon juridisk verkan utan bör hanteras inom ramen för patentlagstiftning. Europaparlamentet röstade för ett förbud. I betänkandet vill Europaparlamentet till skillnad från EU-kommissionen även se krav på märkning och spårning av produkter där NGT har använts, vilket ska ge både konsumenter och lantbrukare möjligheten att välja om de vill använda tekniken eller ej.

Omröstningen som ägde rum under onsdagen var i princip en formalitet men innebär att betänkandet nu är stängt i det som kallas en första läsning (eller position) från Europaparlamentet. Samordnarna för Europaparlamentets miljöutskotts ansåg att omröstningen behövdes eftersom EU:s Ministerråd ännu inte har lyckats enas om en position, då Europaparlamentets nu har en beslutad och låst position fram till det att eventuella trialoger med Ministerrådet börjar. Att stänga betänkandet för en första läsning underlättar för det nytillträdda Europaparlamentet som efter valet redan kommer ha en antagen position och därmed kan påbörja förhandlingar direkt. Det nytillträdda parlamentet har dock möjlighet att revidera positionen, om de skulle vilja.

Europaparlamentet samlades under förra veckan för mandatperiodens sista plenarsession i Strasbourg. Mötesagendan var lång, men den kanske viktigaste omröstningen för lantbrukets del var antagandet av EU-kommissionens förslag till regelförenklingar i CAP och antagande av en rad politiska överenskommelser om förslag som berör de gröna näringarna.

Relaterade artiklar