EU-kommissionen presenterade sin vision för framtidens jordbruk
EU-kommissionen har presenterat sin vision för framtidens jordbruk. I visionen betonar EU-kommissionen jordbrukets strategiska betydelse och behovet av att stärka jordbrukssektorns ekonomiska och demografiska hållbarhet. Dock saknas konkreta åtgärder för att säkerställa tillräcklig finansiering av den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP).
I tisdags, den 19 februari, presenterade EU-kommissionen sin vision för framtidens jordbruk. Visionen tittar mot år 2040 och ska fungera som en guide för EU-kommissionens framtida arbete. I visionen lyfter EU-kommissionen fram fyra viktiga riktningar för framtidens jordbruk; attraktionskraft, konkurrenskraft, miljö (bönder och natur i samverkan) och rättvisa villkor i livsmedelskedjan.
EU-kommissionen erkänner i visionen jordbrukets betydelse för EU och dess sårbarhet i den nuvarande geopolitiska kontexten. Jordbruket ses som en strategisk tillgång och en grundsten för europeiskt självbestämmande. Jordbrukare betraktas som entreprenörer och innovatörer som spelar en avgörande roll i att hantera klimatutmaningar, skydda miljön, stödja bioekonomin och bidra till samhället i stort. I visionen lyfter EU-kommissionen fram utmaningar som rör generationsväxling och låga inkomster hos lantbrukarna samt behovet för att öka konkurrenskraften, innovation. EU-kommissionen betonar också behovet av förenkling och striktare regelverk för importerade varor från tredje land, särskilt när det gäller växtskyddsmedel och djurvälfärd.
Copa-Cogeca, den europeiska bondeorganisationen, välkomnar visionen men menar att trots många positiva inslag saknas en avgörande del i visionen – nämligen hur den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) ska finansieras i nästa långtidsbudget (MFF). Ska visionen kunna bli verklighet krävs en robust CAP-budget som stöder aktiva jordbrukare, oavsett storlek, och som backas upp av en ökad budget efter 2027, enligt Copa-Cogeca.
Starkare ställning för lantbrukare i EU
Jordbrukskommissionär Hansen vill se ett snabbt antagande av förslagen för att stärka lantbrukarnas ställning i livsmedelskedjan
Under ett extrainsatt möte med jordbruksutskottet, den 10 februari, uppmanade jordbrukskommissionär Hansen utskottets ledamöter att snabbt anta EU-kommissionens förslag för att stärka lantbrukarnas ställning i livsmedelskedjan. Förslagen inkluderar ändringar i den gemensamma marknadsorganisationen (CMO) och att stärka reglerna för otillbörliga handelsmetoder (UTP).
EU-kommissionens förslag, som presenterades i december 2024, inkluderar en ändring av den gemensamma marknadsorganisationen (CMO) för att säkerställa transparens och stabilitet i relationerna mellan lantbrukare och köpare. Förslaget är att obligatoriska skriftliga kontrakt ska införas för att stärka lantbrukarnas roll och ge tydlighet om vilket pris lantbrukare får för sina produkter. Enligt förslaget ska lantbrukarna ska också ha rätt att omförhandla långsiktiga kontrakt om produktionskostnaderna stiger.
Under jordbruksutskottets möte belyste jordbrukskommissionär Hansen under mötet att en av hans främsta prioriteringar är att stärka lantbrukarnas ställning i livsmedelskedjan och bekämpa otillbörliga handelsmetoder. Förslagen som EU-kommissionen presenterat är ett försök att tillmötesgå några av kraven som som lyftes fram under lantbruksprotesterna förra året på en bättre och mer balanserad livmedelskedja. Förslagen behandlas just nu av Europaparlamentet och Ministerrådet och Hansen uppmanande europaparlamentarikerna i jordbruksutskottet att skynda sin process för att snabbt få till förbättringar för europeiska lantbrukare.