ANNONS

EU-kommissionen presenterade sitt andra förenklingspaket för den gemensamma jordbrukspolitiken

I onsdags, den 14 maj, presenterade EU-kommissionen ett förenklingspaket som syftar till att minska den administrativa bördan för lantbrukare i EU:s medlemsländer. Förslagen innebär bland annat färre kontroller, enklare regler för att få direktstöd och mer flexibla regler för miljökrav.

Detta är det andra förenklingspaketet som berör den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Det första förenklingspaketet lades fram av EU-kommissionen under våren år 2024, som svar på de omfattande lantbruksprotester som då hölls, och antogs av Europaparlamentet och Ministerrådet i december år 2024. Detta paket bygger vidare på de första förenklingsförslagen och föreslår ytterligare förenklingar bland annat för  direktstöden när det gäller grundvillkor och kontroller.
EU-kommissionen föreslår att små jordbruk ska undantas från vissa kontrollsystem och att medlemsländerna begränsar antalet kontroller till max en kontroll per gård och år. Reglerna för grundvillkoren för att få stöd (GAEC) föreslås också bli mer flexibla. Till exempel ska ekologiska jordbrukare automatiskt anses uppfylla vissa miljökrav, eftersom deras odlingsmetoder kan antas redan gynnar mark och vattenkvalitet. För att förenkla stödsystemet föreslås att småbrukare ska kunna få ett schablonbelopp på upp till 2 500 euro, med en enklare ansökningsprocess. Dessutom ska det bli lättare att få stöd för ekologisk djurhållning och biodling. I förslaget framgår också att det ska vara möjligt att ge ersättningar för åtgärder för djurvälfärd, miljö och klimat när dessa går utöver EU:s lagkrav för detta men ingår i nationell lagstiftning. För svensk del är detta intressant särskilt vad gäller djurskydd då det tidigare inte ha varit möjligt att ge ersättningar för något som finns i nationell lagstiftning även om det gått utöver EU:s minimikrav.
EU- kommissionen uppskattar att förslagen kan spara upp till 1,58 miljarder euro per år för jordbrukare och 210 miljoner euro för nationella myndigheter. Förslagen behöver först godkännas av Europaparlamentet och Ministerrådet och beroende på hur snabbt beslut kan fattas kan förändringarna börja gälla redan år 2026.

Relaterade artiklar