ANNONS

Exakta maskiner på DLG Feldtage

Exakthet med den senaste tekniken för precisionsodling, det är vad DLG Feldtage bjöd på i år.

Lantbrukarna kan se fram emot en stor mängd utrustning för att göra växtodlingsarbetet mer exakt. Det handlar om alla maskiner, traktorer med automatisk styrning med GPS och RTK så att man når en noggrannhet på +/- 2 centimeter, växtskyddssprutor och gödselspridare som undviker onödig överlappning, skördetröskor som kallar på traktorn när det är tid att tömma tanken och som dessutom övertar styrningen av traktorn så att vagnen fylls optimalt. Listan kan göras lång och den gemensamma standarden ISOBUS genomsyrar allt. Denna standard innebär att all elektronik i traktorer och maskiner är likartad och således kan kommunicera med varandra. På så vis behöver man inte en extra monitor till varje maskin utan den som redan sitter i traktorn kan användas även till alla redskapsfunktioner.
Claas var en av de stora tillverkarna som koncentrerade sig på att visa vad man hade att erbjuda inom elektroniken i sin monter på Borgeby Fältdagar.
N-sensor är ett system för att göra gödslingen mer exakt. Det är nu många år sedan gödselmedelstillverkaren Yara lanserade sin första N-sensor och nu är det många som följt med på det tåget. Förutom Claas finns det en handfull andra tillverkare som i dag erbjuder N-sensor. Fritzmeier har en konstruktion som är hydrauliskt ställbar. Det innebär att man kan ha den ihop fälld vid transport men fälla ut den för bättre scanning i fält.
Växtskyddssprutor var en stor del av årets mässa och de flesta stora tillverkare var med.
En intressant maskin är den nya självgående modellen FC Laser från Tecnoma. Det är en synnerligen bekväm självgående växtskyddsspruta. När man ska in eller ut ur hytten sänker man ner den till marknivån. På så sätt är det praktiskt att bara öppna dörren och gå in eller ut. Hytten är tillverkad av Claas varför de som kör Claaströskor känner igen sig.
FC Laser finns med tank på 3 200, 4 200 och 5 200 liter. Spoltanken är på 520 liter och ramper finns upp till 42 meter. Rampen är tillverkad i rostfritt stål som standard. Transmissionen har tre grupper som kan växlas hydrauliskt under gång. Hastigheterna i grupperna är 0–15, 0–22 respektive 0–40 km/h. Framkörningshastigheten kan regleras i körspaken eller med fotpedal.
En viktig egenskap på en växtskyddsspruta är att rampen alltid följer marken jämt utan att gunga. För att klara det när underlaget är ojämnt krävs förutom en bra fjädring på rampen även markföljsamhet på själva sprutan. Det kan ske med fjädring av olika slag på hjulaxlarna.
Andra viktiga maskiner på mässan var mineralgödselspridare samt redskap för jordbearbetning och sådd.

Alla större tillverkare av växtskyddssprutor visade det senaste man har på DLG Feldtage.

Tecnoma FC Laser har en hytt som kan sänkas ner till marknivå så att det blir enkelt för föraren att ta sig in och ut ur den.

Damman är en tysk tillverkare av växtskyddssprutor. Denna modell som heter Profi-Class finns med behållare från 5 000 till 12 000 liter. Maskinen på bilden rymmer 10 000 liter. Ramper finns från 24 till 42 meter.

Här visar Agrifac hur deras fjädring fungerar på självgående sprutor. Spårvidden kan regleras hydrauliskt från 1,5 till 3,0 meter.

Mamut är inte någon vanlig maskin i Sverige. Denna modell heter 6028 Topline och ur det kan man utläsa en behållarkapacitet på 6 000 liter och en ramp som är 28 meter bred. Även denna maskin följer ISOBUS-standarden.

Den tyska maskintillverkaren Claas visade enbart elektronik på DLG Feldtage. I denna monitor ser man klart och tydligt att de följer den gemensamma ISOBUS-standarden.

N-sensorn från Fritzmeier är även den hydrauliskt ställbar, men inte enbart för att få den långt ut i fält och smal i transport. Den kan även ställa i olika höjd beroende på grödans höjd.

Bland det bredaste när det gäller rampspridare för mineralgödsel är denna 6036 från Rauch. Det är en pneumatisk gödselspridare med 36 meter bred ramp och en lastförmåga på 6 300 liter. Fördelen med rampspridare i stället för tallrikar är att vindkänsligheten minskar. Nackdelen är att man inte kan köra så fort vid stora gödselgivor för då orkar inte fläkten med att transportera gödseln.

Kerner är en tysk maskintillverkare med kultivatorer och såmaskiner på programmet. Eros EA är en bearbetande såmaskin som finns i 3, 4 och 6 meters arbetsbredd. Transportbredden är alltid 3 meter. Tanken rymmer 2 400 liter för de två minsta men kan byggas ut till 3 000 liter med hjälp av en förhöjningsdel. Sexmetersmaskinens tank rymmer 3 500 liter. De två raderna bearbetande tallrikar före såenheten kan regleras upp och ner med hydraulik. Belastningen per bill är ställbar mellan 10 och 160 kg.

Relaterade artiklar