Fler köper ny hjullastare
Från att uteslutande ha använt sig av gårdens traktor med frontaggregat, eller köpt begagnat, väljer nu allt fler lantbrukare att köpa nya hjullastare.
Lantbrukarna kör så pass många timmar och behöver nya och fräscha maskiner för att klara av sitt dagliga arbete, menar Anders Thuné, försäljningschef på Swecon Anläggningsmaskiners södra region.
Enligt Anders Thuné verkar det ha skett ett trendbrott i lantbruket de senaste åren. Traditionellt har man som lantbrukare använt sig av sin traktor med frontaggregat, alternativt köpt en begagnad hjullastare, men nu väljer allt fler att investera i nya maskiner.
Eftersom hjullastaren är en viktig spelare på gården och går många timmar, så måste den fungera. Därför väljer många att köpa nytt och att investera i nya Volvomaskiner från Swecon, säger Anders Thuné och fortsätter:
Det är viktigt att ha den här tryggheten och tillgängligheten för att hela kedjan i arbetet ska fungera.
Tommy har gått från begagnat till nytt
Lika självklart som det är att köpa en ny mjölkmaskin, lika självklart är det att investera i en ny lastmaskin. Så resonerade lantbrukaren Tommy Petersson, och köpte en ny Volvo L60H. Och sedan maskinen rullade in på det öländska lantbruket i våras har den använts flitigt varje dag och till alla typer av jobb.
I Knäppinge, strax norr om Köpingsvik, ligger en släktgård från 1500-talet. Numera ett av Ölands största lantbruk. Tommy Petersson tog över verksamheten från sina föräldrar 1992 och är den tionde generationen som driver gården.
Växer ständigt
När Tommy och hans fru Sussie tog över gården hade de 30 kor och 50 hektar mark. Sedan dess har gården vuxit, på flera sätt. I dag har de nio anställda, en total areal på 1200 hektar – varav 400 hektar är odlad mark – och totalt 320 mjölkkor. Varför de har kunnat växa? För att de gillar det de gör, förklarar Tommy.
Vi ser också till att växa i lagom stora steg så att vi orkar och hinner med ekonomiskt. Sedan handlar det mycket om personalen. Våra anställda ställer verkligen upp när det behövs! berättar han.
Nya krav på maskiner
I takt med att verksamheten på släktgården i Knäppinge har vuxit har även kraven på maskiner och utrustning förändrats.
Storleksrationaliseringen i lantbruket har gjort att det krävs mer avancerade maskiner för att hinna med det dagliga arbetet. Mer ska hinnas med varje år och då är bättre och större maskiner en förutsättning, förklarar Tommy.
För tio år sedan investerade Tommy och Sussie i en ny Volvo L60E, så när deras L60H rullade in på gården i maj förra året var det andra gången i ordningen som de valde att köpa nytt.
För oss är det viktigt att det är en maskin som passar alla typer av jobb och det gör den här. Det jag också uppskattar är att den är rätt hög när man kör, jag får en god överblick. Dessutom känns den rapp och snabb, inte som en sportbil men ändå! skrattar Tommy och tillägger:
Det är verkligen en jättebra lastmaskin, precis vad jag förväntade mig.
Volvo L60H året om
Med några tillval har Tommy och Sussie lyckats skapa en lastmaskin anpassad efter just deras behov. Med större och bredare däck kan de köra på åkern utan att orsaka packningsskador, med en våg i lastaggregatet ser de omedelbart lastens vikt och tack vare att de har valt att utrusta lastmaskinen med en hydraulisk släpvagnskoppling ger den ett bredare användningsområde.
Väl satsade pengar, enligt Tommy. Gårdens L60H används nämligen flitigt – alla dagar i veckan, året om.
En stor del av jobbet här på gården går ut på att mixa foder till djuren vilket vi gör 365 dagar om året och flera timmar varje dag. Lastmaskinens främsta uppgift är just att lasta mixervagnen. Dessutom, eftersom marken här är stenbunden, använder vi den mycket till att plocka sten, förklarar Tommy Petersson.
Den nya lastmaskinen används även under skördetiden för att packa ensilage i plansilon.
Då är det bra med en stark och kraftig lastmaskin som hinner ta hand om ensilaget i plansilon, vars jobb är att packa ut syret och på så sätt få en lyckad konservering av grönmassan.
Allt fler köper nytt
Många lantbrukare i trakterna runt omkring resonerar precis som Tommy och Sussie. Många väljer att, precis som de, köpa nytt och modernt för att klara av det dagliga arbetet på bästa sätt.
När jag började intressera mig för lantbruk, på 70-talet, fanns det ingen som köpte en ny lastmaskin. Och det var samma sak hemma hos oss, vi köpte bara begagnat. Men nu har det här ändrat sig, säger Tommy och tillägger:
Man har väl kommit på att maskinen går så många timmar om året och väljer därför att investera. Mjölkmaskinen och lastmaskinen är de maskinerna jag använder mest och därför tycker jag det är viktigt att lägga krut på dem. Jag måste veta att jag har nya och friska grejer som håller i flera år.