Fler möjligheter med mellangröda
Marcus Willert på Hushållningssällskapet i Kristianstad och Christer Nilsson på Alnarp har i en skrivels till Jordbruksverket bett myndigheten att se över regelverket för mellangrödor.
Det man efterlyser är att fler sorters rättika blir godkända mellangrödor, att etablering med grund bearbetning på hösten efter skörd av huvudgrödan ska vara godkänt även för stödet vårbearbetning samt att det kommer fram ett nytt stöd som utfaller om man tillämpar reducerad jordbearbetning i stället för plöjning i område med risk för vinderosion.
Stöden är liknande de som i dag finns i Tyskland och Marcus Willert har ett förflutet som rådgivare i Tyskland.
I flera försök har det visat sig att enbart vårbearbetning av jorden är bra ur skördesynpunkt. Vid en jämförelse på styv jord mellan, plöjd, carrier två gånger på hösten, carrier en gång på hösten och en på våren samt carrier enbart två gånger på våren, gav den senare bearbetninsstrategin den största skörden.
Grund bearbetning och mellangrödor är bra för mullhalten eftersom det blir mer växtrester i det övre jordlagret. Enligt Christer Nilsson bör man även köra med autostyrning med RTK när man lägger om systemen till reducerad jordbearbetning för att på så sätt alltid få hjulspåren på samma plats och däremellan så luckert som möjligt. Man behöver således inte går direkt på ett system med fasta körspår och alla redskap i samma arbetsbredd. bara det att traktorn alltid går i samma spår med vart och ett redskap reducerar direkt arealen med spår på fältet.
Lätta jordar som körs med reducerad jordbearbetning bör dock luckras på djupet och detta kan med fördel ske med en alvluckrare. Kapaciteten på en alvluckrare är större än på en plog vid samma storlek på traktor.