ANNONS

Flexibla biobränsleanläggningar

 

En tillverkare av biobränsleanläggningar i Danmark ställer ut sina system på Elmia Lantbruk Djur & Inomgård i oktober för att få marknadens respons.
– Vi har alltid utvecklat våra produkter i nära samarbete med kunderna, så vad är mer naturligt än att ställa ut produkterna och få kundernas kommentarer direkt, säger Erling Schmidt, ägare av CN Maskinfabrik som utvecklar och tillverkar ångpannor, stoker- och halmförbränningsanläggningar.
Han lyfter fram tre väsentliga egenskaper för systemen från CN Maskinfabrik nämligen hög verkningsgrad, minimal askmängd och god driftsäkerhet. Detta oavsett om anläggningen producerar varmvatten eller varm luft.

 

Manuell förbränning med trä ger billigt varmvatten

En av de förbränningsanläggningar som CN Maskinfabrik särskilt gläder sig över att få visa kunder i Sverige arbetar med modulerad drift, d.v.s. en glidande ändring av luft-/bränslemängden. Detta tillåter såväl manuell eldning med ved som stokermatning av t.ex. träpellets.

 

När det fasta bränslet läggs i ångpannan, antänds det av flamman från stokern. När förbränningen kommit i gång, stryps stokerskruvens matning då det handeldade bränslet använder syret. Lufttillförseln görs fortsättningsvis från stokerfläkten. När bränslet förbränts, ökar stokerskruvens matningshastighet igen. Hela förbränningen sker i en sluten kammare, klädd med 50 mm tjock eldfast keramik. Härdens temperatur uppgår till ca 1100 grader, vilket säkrar en optimal förbränning.

 

− Detta måste vara särskilt intressant i Sverige där många lantbrukare äger litet skog eller i varje fall har tillgång till billig ved. När man kommer hem från jobbet på kvällen eller kliver ur sängen på morgonen laddas ugnen med fast bränsle för billig värme när familjens alla medlemmar skall duscha. Stokern vidmakthåller komforten under den tid ingen är hemma, sedan det fasta bränslet förbrukats.

 

 

NYHET! Varm luft där det passar dig!

Som något helt nytt visar CN Maskinfabrik en nyutvecklad containerlösning, där en driftsäker varmluftspanna placerats i en container tillsammans med ett magasin med stokermatning för exempelvis träpellets. Det ger kunderna varm luft precis där det behövs. Samma enhet kan användas på olika ställen, t.ex. i spannmålstorken, i verkstaden eller maskinhallen, värme till växthus, hönseriet, ridhallen, pågående byggprojekt. Ja i stort sett värme för alla ändamål där varmluft gör nytta.

 

”Plug-and-save”
I all tysthet har två lantbrukare i Danmark tagit en helt ny typ av varmluftspanna för spannmålstorkning i bruk. Erling Schmidt, vars företag CN Maskinfabrik har levererat de 2 kompletta containeranläggningarna, har ännu inte bestämt om lösningen bör kallas ”plug-and-heat” eller ”plug-and-save”. Men oavsett benämning är det i alla fall ett faktum att CNs varmluftsenhet är lätt att installera. När den kommer i en container som här, är allt som behövs att containern placeras ändamålsenligt i våg och att kablaget ansluts så produceras mängder med varmluft.

 

 

Varmluftspannor är generellt sett mycket lätta att installera. I stort sett är allt som krävs för att anläggningen skall kunna tas i drift en skorsten och elanslutning. Vatteninstallation och rörmokeri behövs inte. Finns luftkanaler redan, kan en tidigare värmekälla enkelt ersättas av en CN varmluftspanna. För spannmålstorkning placeras värmeenheten lämpligt tätt intill silornas befintliga fläktsystem.

 

De anläggningar som CN har levererat under hösten använder träpellets som bränsle, men flis, renseriavfall, spannmål etc. kan också användas som bränsle. Pannorna har mycket stor verkningsgrad tack vare den direkta konvektionen till varmluft. När därför de nya anläggningarna och biobränsle ersätter äldre olje- eller gasbaserade anläggningar blir besparingarna stora. 30-40 % är långtifrån orealistiskt med träpellets som bränsle.

 

Anläggningen levereras som en komplett enhet med panna, brännare, elektronisk styrning och bränslemagasin, vars storlek naturligtvis beror på anläggningens prestanda. – Vårt program omfattar varmluftspannor från 70 kW till 1 750 kW. Men ett system på 140 kW räcker mer än väl för torkning på de flesta gårdar, menar Erling Schmidt.

 

Pengar att spara

Hos de 2 första lantbrukare i Danmark, som har investerat i CNs containerlösning, används träpellets som bränsle. Lantbrukarna räknar med stora besparingar. Som en av dem säger – Vi räknar med att våra energikostnader för att torka spannmålen med 4 % minskar från 30 till 20 dkr/ton. Men besparingen blir ännu större om vi kommer på ett bra sätt att blanda renseriavfall med träpellets. Erling Schmidt kan inte annat än hålla med då renseriavfall ger ett högvärdigt bränsle. Graden beror naturligtvis på gröda etc., men erfarenheten visar om det finns en större mängd ogräsfrö i avfallet ökar bränslevärdet då de oljehaltiga ogräsfröerna utgör ett bra bränsle. När renseriavfallet förbränns frikopplas lantbrukarna också från behovet av att transportera avfallet. Ett intressant alternativ således även om träpellets är billigt.

 

Hos den andra kunden skall CNs varmluftsenhet också i första hand användas som värmekälla vid spannmålstorkning i gårdens 3 stora stålsilos som rymmer en stor del av gårdens årliga spannmålsproduktion. – Vår mobila torkanläggning från 2006 kunde inte hänga med längre

varför vi i alla fall behövde investera i en ny värmekälla. Med lösningen från CN fick vi såväl billig värme som flexibilitet, varför beslutet fattade sig av sig själv. Lantbrukaren funderar också över ett sätt att använda containern för att – vid behov − hålla dricksvattnet på sin minkfarm frostsäkert. – Idag har vi en elpatron på 7,5 kW, som är rätt dyr i drift. Om vi därför kan komma på en bra lösning att omvandla varm luft till plusgradigt dricksvatten för minkarna under stränga vintrar kan vi spara en hel del pengar. Han berättar också att han lovat sina traktorförare att flytta vämecontainern till maskinhallen i vinter, så att personalen får behaglig arbetstemperatur när gårdens maskinpark skall få sin service och göras klar för nästa säsong.

stoker_kedel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CN Maskinfabrik

CN Maskinfabrik ägs av Erling Schmidt. Företaget har sitt säte i södra Danmark och har flera produktlinjer. Den viktigaste är utveckling och marknadsföring av stokerbaserade förbränningsanläggningar, handel med och service av lantbruksmaskiner, kundorderanpassad maskintillverkning och butiksverksamhet med allt som landsbygdens människor kan behöva.

 

Relaterade artiklar