ANNONS

Följ priset på raps och spannmål

Priset på olivolja stiger just nu till följd av torka i bland annat Spanien och kraftigt minskad produktion. Det kan få priset på raps att stiga igen och då även med hävstångseffekt av råoljan.

OPEC-länderna vill minska oljeproduktionen just nu för att få upp priset. Om de lyckas återstår att se då bland annat Ryssland inte har för avsikt att minska sin oljeproduktion. Att väst inte längre handlar med Ryssland, som en effekt av Rysslands krig mot Ukraina, har mindre betydelse för prisnivån. Ryssland säljer olja till Turkiet, Indien och Kina och Väst handlar med dessa tre nationer.
Osett vilket kan det hända att råoljan går från dagens cirka 80 dollar per fat till 100 och då stiger även priset på raps.
Många lantbrukare har fortfarande inte sålt större delen av skör 2023 vad gäller raps och spannmål. Marknadsbedömare anser att dessa lantbrukare måste ha ett stort fokus på de framtida prisrörelserna och sätta ner foten när det verkar gynnsamt.
Priset på raps har gått från över 10 kronor per kg våren 2022 till cirka 5 kronor i dag. Förra veckan steg priset på raps när majs, soja och vete föll.
Det kan vara rätt läge att sälja resterande del av skörd 2023 inom kort.
För spannmålen är det svårare att ta beslut. Priset på vete har fallit från över 4 kronor per kg våren 2022 till runt 2:60 kronor per kg i dag. Den svaga svenska kronan hjälper svenska lantbrukare just nu då priset på Matif endast är 243 euro per ton.
Samma sak gäller dem som har mer spannmål att sälja från skörd 2023, det gäller att följa priserna och ta in all information som ges för att fatta beslut.
Just nu ser det ut som att skörden blir stor i EU i år men totalt i världen ser det ut som att ingående lager plus årets skörd minus konsumtion medför att de utgående världslagren minskar och dessutom är de minsta på många år. Till det ska läggas att mycket av världslagren ligger i Kina, som aldrig exporterar. Av de spannmålslager som finns i världen i dag ligger förhållandevis lite i exporterande regioner.
Mot den bakgrunden skulle spannmålspriset kunna stiga igen, men det beror även på andra faktorer. Kapitalstarka investerare styr mycket över spannmålspriset och när dessa som nu flyttar pengar från börserna, aktier och råvaror som spannmål, och i stället köper räntor så faller spannmålspriserna. Därmed är det troligt att så länge räntan inte faller, och det ser den inte ut att göra före skörd 2023 på norra halvklotet, så fortsätter spannmålspriserna neråt.

Relaterade artiklar