Försämrad lönsamhet i år
Efter ett riktigt rekordår 2022 är det naturligt att år 2023 inte blir lika lönsamt. Frågan nu är bara hur mycket det kommer att skilja.
Att lönsamheten för svenskt lantbruk minskar i år verkar de flesta vara överens om. På frågan om detta här på Lantbruksnytt anser hela 81 procent att lönsamheten på den egna gården blir sämre år 2023 jämfört med år 2022.
Av de cirka 300 som svarat i undersökningen tror 11 procent på samma resultat mellan de två åren medan 8 procent är av åsikten att lönsamheten faktiskt blir bättre i år.
Det kan säkert stämma. Även om fundamental fakta talar för sämre lönsamhet finns det alltid dem som inte nådde toppresultat år 2022 och därmed kan få ett bättre resultat år 2023. Men även om man gjorde rätt kan ju en ökad produktion i år ge ökad lönsamhet totalt i företaget. Det kan ju vara mer åker, fler djur eller solceller som precis tagits i drift.
Det finns ju även lantbrukare som kanske sålde allt för stor del av fjolårets skörd alldeles för tidigt i kombination med sena gödselinköp, och då blev inte 2022 särskilt bra. Den som köper all gödsel i dag och samtidigt säljer större delen av årets skörd nu får en bra kalkyl. Detta enligt uppgifter från Ludvig & Co, se det inslaget genom att klicka här.
Även om priset på naturgas går ner är det en stor eftersläpning vad gäller gödselpriset. Således handlar det mesta för 2023 om spannmålspriset, energipriset samt vad mejerierna kan orka betala för mjölken respektive slakterierna för slaktdjuren.
Många bedömare tror även på en tröghet inom handeln. Konsumenterna vänjer sig snabbt och därmed är det tveksamt om livsmedelspriserna faller. Mot den bakgrunden kan säkert slaktdjuren ligga kvar på nuvarande nivå. Däremot är mjölkpriset mer rörligt i världen och där ser vi i dag starten på ett prisfall.
Mot bakgrund av att det är ganska svårt att bedöma lantbrukets lönsamhet år 2023 är det naturligtvis intressant att ställa en fråga angående investeringar. Den ser ni lite längre ner till höger på denna sida. Det är anonymt att delta i Lantbruksnytts undersökning och det tar endast ett par sekunder.