Full koll på gallringarna
Det är ingen slump att skogsforums första egna skogsevent handlar om gallring. I över elva år har Skogsforums medlemmar diskuterat skog, skogsbruk och skogsmaskiner på skogsforum.se. Gallring av skog har ända sedan starten varit ett av de mest flitigt diskuterade ämnena, och det är lätt att förstå varför.
-Det finns till att börja med differentierande växtlighet och olika trädslag som växer olika. Sedan finns det nästan lika många gallringssätt som det finns skogsbrukare och till sist, en himla massa maskiner att utföra gallringen med, säger skogsforms grundare Fredrik Reuter.
Något annat som bidrar till intresset för gallring är att det är ett sätt att skapa. Oavsett om man är maskinförare eller skogsägare. Lägg därtill att träden oftast är skapligt lätta att handskas med i gallringsålder och att man får ut gagnvirke för första gången i ett bestånd så finns alla pusselbitar som krävs för att skapa intresse och engagemang.
-När vi tog beslutet om att dra igång Gallringsdagarna våren 2016 så visste vi inte riktigt hur det skulle falla ut, säger Fredrik. Det vet vi inte fullt ut i skrivande stund heller, men en sak är säker – responsen är överväldigande och till 100% positiv. Allt pekar på att Gallringsdagarna 2016 kommer att bli ett välbesökt event som väcker både inspiration och frågor.
Stort kunskapsfokus
Gallringsdagarna skiljer sig från vanliga skogsmässor eller skogsdagar på ett unikt sätt. På Gallringsdagarna visas resultat i form av färdiggallrade bestånd och med alla fakta presenterade. Det finns elva olika jämförelseytor där olika företag, metoder och maskintekniker har använts för att gallra samma förstagallringsbestånd. Intill jämförelseytorna finns maskinerna i arbete även under Gallringsdagarna och företagen deltar som utställare.
Vecka av förberedelser
Hela veckan innan Gallringsdagarna öppnar har det varit full aktivitet i skogsområdet när de olika företagen har gallrat sina jämförelseytor som sedan har mätts upp. Stora och små skördare och skotare, gallringsprocessorer, ATV, griplastarvagn och motorsåg har använts. Besökarna kommer att kunna se gallringar utförda av hela spektrat av teknik. Från motormanuell gallring med motorsåg och ATV till de största gallringsskördarna och gallringsskotarna som gallra enligt så kallad stickvägsgående metod.
Gallringsuttag och tidsåtgång
För varje jämförelseyta presenteras fakta över beståndsdata, gallringsuttag, vilken teknik som använts samt tidsåtgången. Denna information presenteras dels på skyltar i bestånden men också i ett häfte som varje besökare får kostnadsfritt vid entrén. All fakta kommer också att finnas online på skogsforum.se.