Funktionella glas i växthuset sparar energi
Med nya typer av funktionella glas i växthuset, kan energikostnaderna sänkas med 30 procent. Det konstaterar en grupp svenska forskare och växthusexperter, som tillsammans har räknat på ett “idealväxthus” med funktionella glas som ursprungligen har utvecklats för byggindustrin.
Växthus används för att förlänga odlingssäsongen och för att optimera tillväxten i odlingarna. De täcks därför av transparanta material så att solens energi och ljus ska kunna utnyttjas maximalt. För att hålla växthusen varma året runt behöver värme tillföras. Vanligt växthusglas har dålig isolerande förmåga vilket gör energi till en stor kostnad för växthusodlare under vissa delar av året.
– Därför är det viktigt att hitta täckmaterial till växthus som släpper in så mycket ljus som möjligt av rätt kvalitet med så små energiförluster som möjligt, säger Klara Löfkvist, forskare på JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Lund.
Tillsammans med forskare på Glafo – glasforskningsinstitutet och Sveriges Lantbruksuniversitet har hon under ledning av trädgårdskonsulten Jonas Möller Nielsen identifierat tre nya planglas med funktionella beläggningar som skulle kunna fungera bra inom växthusbranschen: lågemissionsbeläggning (som har goda värmeisolerande egenskaper och hög ljusgenomsläpplighet), anti-reflexbeläggning (som ger bättre ljusgenomsläpplighet än standardglas) och självrengörande beläggning (som ger renare yta och därmed ökar ljusgenomsläppligheten).
– Det är viktigt att glasen placeras på rätt ställe i växthuset för att man ska få bäst effekt. Det självrengörande glaset bör till exempel placeras på insidan i växthus medan man i bostadshus sätter dem på utsidan, säger Klara Löfkvist, JTI.
Forskarna har gjort teoretiska beräkningar av energikostnader och effektbehov i värmepannor för olika nya glaskombinationer i ett “idealväxthus” jämfört med standardglas.
– Även om de nya funktionella glasmaterialen är dyrare än vanligt standardglas, blir den totala kalkylen vid ett nybygge lovande, eftersom man kan sänka energikostnaderna med 30 procent, säger Jonas Möller Nielsen, Cascada.
Det minskade energibehovet med de nya funktionella glasen innebär till exempel att man kan välja en panna med mindre effekt.
– Det “ideala växthuset” blir en bra affär redan första dagen tack vare att en mindre pannanläggning blir billigare, säger Klara Löfkvist.
I Sverige finns uppskattningsvis 400 hektar växthus med varierande täckmaterialstandard, och projektgruppen räknar med ett renoveringsbehov på cirka 50 hektar per år i hela Norden.
– I ett växthus med äldre täckmaterial som till exempel plastfolie, kan ljusinsläppet vara 40 procent lägre än i ett planglashus. Men vi behöver undersöka mer vilka material som är bäst att använda vid renovering, säger Stefan Karlsson, Glafo.