Gårdsförsäljning av alkohol
Den 1 juni blir det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Utifrån lagstiftningen som riksdagen har beslutat om, har Folkhälsomyndigheten tagit fram regler som kompletterar lagens nya bestämmelser.
Ändringarna i alkohollagen som träder i kraft den 1 juni innebär att gårdsförsäljning blir tillåten när den sker i samband med besöksarrangemang. Enligt alkohollagen ska besöksarrangemanget ha ett kunskapshöjande inslag, exempelvis ett guidat besök eller en föreläsning med dryckesprovning. Lagen anger också att besöket ska vara under en viss tid och erbjudas till konsumenter mot betalning. Den ställer även krav på att gårdsförsäljaren lämnar information om alkoholens skadeverkningar under besöket.
Föreskrifter utifrån lagen
Utifrån bestämmelserna i lagen har Folkhälsomyndigheten beslutat om föreskrifter. Föreskrifterna ska underlätta följsamhet till lagen, och bidra till en enhetlig rättstillämpning.
Det innebär bland annat följande:
Besöksarrangemanget ska enligt lagstiftningen vara i fokus, innehålla kunskapsinslag och ha en viss varaktighet. Föreskrifterna anger minst 30 minuter. Det kunskapshöjande inslaget kan till exempel vara ett guidat besök på odlingsmarken eller i lokalerna för dryckesframställning, information om odling och skörd, eller en föreläsning med dryckesprovning.
Muntlig information ska ges om det faktum att alkohol kan innebära skadeverkningar. Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett skriftligt informationsmaterial om alkoholens skadeverkningar, som arrangören av gårdsförsäljning kan hänvisa till.
Den som arrangerar gårdsförsäljning behöver enligt lag ha ett egenkontrollprogram. Enligt föreskrifterna ska programmet bland annat ange hur åldersgränsen upprätthålls, och att försäljning enbart får ske till personer som deltagit i besöksarrangemanget.
För att få bedriva gårdsförsäljning behövs tillstånd från kommunen, och att tillverkaren har avlagt ett godkänt kunskapsprov. Provet administreras av kommunerna och kan genomföras från den 1 juni. Kommunerna bedriver även tillsyn.
Samverkan med många aktörer
I arbetet med att ta fram föreskrifter har Folkhälsomyndigheten haft dialog och samverkan med bland annat företag, kommuner, SKR och Systembolaget. Myndigheten har också tagit in synpunkter brett via de många remissinstanserna.
– Det är många aktörer som berörs av att det nu blir möjligt att bedriva gårdsförsäljning i Sverige i samband med besöksarrangemang. Myndighetens utgångspunkt är att föreskrifterna ska underlätta för alla aktörer att följa lagstiftningen och att tillämpningen blir enhetlig, säger chefsjurist Bitte Bråstad.
De nu beslutade föreskrifterna gäller från och med den 1 juni, samtidigt som den nya lagstiftningen träder i kraft. Folkhälsomyndigheten tar även fram en vägledning till kommunerna. Reglerna är giltiga i sex år och kommer under denna tid utvärderas.
Syftet med ändringarna i alkohollagen är att möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol i Sverige, samtidigt som Systembolagets detaljhandelsmonopol värnas.