ANNONS

Gasen i botten mot 50 % skaltol

Den 1 januari 2018, alltså om endast 10 månader, blir det förbjudet att kastrera grisar med kniv inom EU. Det är naturligtvis en mycket stor förändring inom fläskproduktionen och man frågar sig hur branschen tänker sig lösningen på det.
Det finns överhuvudtaget ingen debatt i ämnet i dag, hela branschen har lagt locket på.
I gårdagens webb TV nyheter på Lantbruksnytt besökte vi Danmarks i särklass bästa smågrisproducent, Claes Erlang utanför Kolding, som producerar 40 avvanda smågrisar per sugga och år och han hade ingen aning om hur det skulle bli.
– Jag vet inte, vi fortsätter nog att kastrera som vanligt, sa han i intervjun på Lantbruksnytt.
Enligt uppgift ska skaltol bara lukta, inte smaka, men eftersom lukten är halva smakupplevelsen är det ju en omöjlighet att ha galtdoft i matlagningen.
Enligt chefsforskare Hanne Maribou vid Videncentret for Svineproduktion Seges i Danmark, så finns det i dag ingen lösning på problemet. Det man undersöker under 2017 är att selektera hangrisar utan lukt och avla på det. Man har även förhoppning att kunna styra problemet i rätt riktning med foder och skötsel.
En annan idé är könssorterad sperma, så att det endast föds sogrisar, men där är man inte förrän om kanske tio år enligt Hanne Maribou.
Se inslaget med Claes Erlang genom att klicka här.
Välj programmet 2017-02-18

Relaterade artiklar