Grön träda dränerar jorden
Har du fält där det ofta står vatten trots att det finns fungerande dränering? Då kan det bero på strukturskador i jorden som medför att vattnet har svårt att ta sig ner till dikningssystemet.
Om det är ett fält som egentligen borde ge en stor skörd men det brister totalt sett, eftersom grödan ofta går ut i dessa fläckar där det då och då står vatten, finns det anledning att göra något åt det. En mellangröda som inte bara odlas mellan två huvudgrödor utan som får växa en hel växtodlingssäsong eller två kan lösa problemet. Det visar försök och anledningen är att denna mellangröda växer på djupet med rötter som luckrar jorden i kombination med att fältet inte trafikeras på över ett år och därmed packas inte jorden ihop av tunga maskiner.
Sås en rättika på hösten efter skörd dör den under vintern vid frost men kan enkelt etableras igen kommande vår med hjälp av en gödselspridare. Då körs det endast i körspåren på fältet och packas inte emellan. En baljväxt är lämpligt att ha med i utsädet så erhålls även en kväveinsamling som man har nytta av till kommande huvudgröda.
Lantbrukare som testar detta tappar ju intäkten för växtodlingen på det aktuella fältet en eller två säsonger, beroende på hur länge mellangrödan ska växa och måste vara likvida för att klara intäktsbortfallet, men det finns även stöd att söka i flera EU-länder när man har träda utöver det lagstadgade. Till år 2025 är lagstadgad träda noll och därmed finns möjlighet till ersättning från första hektaret.
Det är ju även möjligt att dela av ett fält och endast odla mellangröda för strukturförbättring på de områden där det behövs mest.