ANNONS

Gynnsamt väder bäddar för stor skörd

Årets växtodlingssäsong ser så här långt ut att gå riktigt bra i stora delar av landet. Lagom med nederbörd i slutet av maj och i början av juni och inte allt för stora dagstemperaturer medför att grödorna utvecklas fint. Mycket kan fortfarande gå galet med för varje vecka som går med fina grödor på fälten minskar risken för stora bakslag. Det är fortfarande stora kvantiteter spannmål som inte är sålt vad gäller årets skörd. Självklart ska lantbrukare inte sälja mer spannmål än vad man är säker på att skörda men ju närmre skörden man kommer ju säkrare kan man vara på att minst får en viss kvantitet och då anser de flesta marknadsbedömare att man bör agera nu. Spannmålspriset är på en historiskt hög nivå i dag och det är inte omöjligt att det faller tillbaka. Det finns flera faktorer som talar för ett prisfall. Skulle kriget i Ukraina upphöra faller priset. Skulle Ukraina lyckas exportera stora delar av befintliga lager faller priset. Skulle det bli en rekordskörd av spannmål, majs, och soja i världen faller priset.
Och normalt faller spannmålspriset alltid när skörden drar igång på norra halvklotet.
För dem som skördar 8 ton vete i augusti och säljer det för runt 4 kronor per kg blir det med EU stöd och värdet av halmen en omsättning på närmre 40 000 kronor per hektar i år. Det kompenserar med råge vårens kostnader för gödsel, växtskydd och dieselolja och nettot blir det bästa någonsin.
Men med samma kostnader och en försäljning i nivån 2 kronor per kg blir det inte lika roligt. Att sälja för 4 kronor per kg går visserligen inte längre. Det tåget gick för två veckor sedan, men 3:50 är fortfarande möjligt, och säkrar man 5 ton per hektar i den nivån klarar man sig fint även om de sista tonnen säljs till ett mindre pris i skörd.
Enligt uppgift från Lantmännen var det för några veckor sedan endast 30 procent av den svenska skörden i år som var tecknad till fastpris eller i poolpris. Det kan tyckas lite märkligt med tanke på de prisnivåer som rått under våren.
Positivt för mjölkproducenterna i år är att förstaskörden av vallen på många håll gett lika mycket som första- och andraskörden tillsammans i fjol.
Och även i den grödan är den lagom temperaturen och nederbörden gynnsamt för kväveupptag från utkörd flytgödsel och snabb återväxt.

Relaterade artiklar