Håll koll på pH-värdet i jorden
Uppmaningen kommer från NordicSugar som varnar för mindre skörd än normalt på jordar med pH under 7.0. Deras inventering visar att det på flera platser där det odlas sockerbetor är pH-värdet i jorden för litet. Nordic Sugar uppmanar alla lantbrukare att utnyttja markkarteringen maximalt och erbjuder i ett samarbete med Hushållningssällskapens rådivare en genomgång av markkartan med rådgivning om åtgärder.
Enligt en sammanställning av 80 000 markprover under åren 2007 till 2010 kan man se att vi stora brister på pH, kalcium, magnesium och bor i våra jordar.
Akut låga pH- och Ca-Al-tal ger redan idag stora skördeförluster i såväl sockerbetor som andra grödor.
Det är konstaterat att pH ska vara minst 7.0 på en sockerbetsjord för att denna ska kunna ge maximal avkastning. Det är även viktigt att tänka rätt när man tittar på sin markkarta- Ett genomsnitt är aldrig ett bra värde, utan det är varje punkt för sig som är viktig. För att få optimal skörd på hela fältet måste alltså varje punkts pH-värde uppnå minst 7,0.