ANNONS

Halm i fodret ger lugnare suggor

Genom att blanda in värmebehandlad halm i suggfodret blir grisarna lugnare. Det är den danska smågrisproducenten Finn Sørensen som under några månaders tid blandat i halmprodukten EasyStrø i suggfodret på försök. Dräktiga suggor får 2,5 procent halm i foderblandingen medan digivande suggor får 1 procent.
Easy Strø är en dansk produkt, först och främst framtagen som ett hygieniskt strömaterial för bland annat hästar.
Läs här vad vi skrev om den firman år 2009.
Danskt patent för ströhalm ger bättre uppsugningsförmåga och bättre djurhälsa. Planen är att inom kort producera och sälja Easy-Strø, som produkten heter, även i Sverige.
Det är företaget Dansk Dyrestimuli på Jylland som redan år 2005 började pressa halm till briketter. Då handlade det om leksaker för grisar, men försäljningssuccén uteblev.
– Lantbrukarna köpte briketter och hade i stallet när de skulle ha en inspektion, men aldrig annars, säger Henning Bøndergaard, chef på Dansk Dyrestimuli.
Företaget fortsatte emellertid att snitta och pressa halm och fokuserade i stället på att ta fram ett bra strömaterial.
Sedan i fjol bygger processen på vetehalm som snittas, pressas till en korv och därefter finfördelas igen. I pressen utsätts halmen för ett tryck upp mot 3 000 bar och då utvecklas värme. Temperaturen i halmen når temporärt 170 grader vilket dödar alla sporer och bakterier. Fibrerna krossas i strået och halmstråets, vanligtvis glatta utsida, går sönder.
– Det färdiga strömaterialet har en sugförmåga på upp till fem gånger sin egen vikt men är även helt sterilt, säger Henning Bøndergaard.
Det förstnämna innebär att det går åt mindre mängd strömaterial för att hålla torrt i stallet och fördelen med det sistnämnda är bättre djurhälsa.
Enligt Henning Bøndergaard minskar antalet juverinflammationer till 10 procent samtidigt som celltalen i mjölken minskar. Han berättar att lantbrukare som använder Easy-Strø snabbt blir av med kor med avskaven päls på haserna, något som normalt är en vanlig syn i lösdriftsstallar.
Strömaterialet säljs via flera olika foderfirmor i Danmark och produktionen på Dansk Dyrestimuli uppgår för närvarande till 1 400 ton halm per månad.
Det är en modern helautomatisk anläggning där storbalar matas in i ena änden och färdigt strömaterial kommer ut i den andra, antingen i täckta containers eller i säckar. Hela processen är tillsluten för att det inte ska komma in smittor via fåglar och liknande. Anläggningen kostade knappt 30 miljoner danska kronor att bygga och nu är tanken att en liknande fabrik ska uppföras i Sverige för att producera strömaterial enligt det danska patentet.
– Vi söker en samarbetspartner för att erbjuda svenska lantbrukare denna produkt. Halmen är för skrymmande att transportera så produktionen för den svenska marknaden måste ske i Sverige, säger Henning Bøndergaard.
I Danmark har priset på halm stigit kraftigt de senaste åren men Henning Bøndergaard ser inte det som ett problem, tvärt om.
– Med Easy-Strø går det ju åt mindre mängd strömaterial så ju dyrare halmen är ju mer konkurrenskraftiga är vi.
Just nu kostar Easy-Strö 2:21 danska kronor per kilo, cirka 3:20 svenska kronor per kilo, och Dansk Dyrestimuli köper in halm för 75 danska öre per kilo. Priserna är fritt levererat till såväl fabrik som, i nästa led, till kund vid köp av hel lastbil.
Varje dag kommer det in 12 långtradare med storbalar halm till ströfabriken i Nyköping och 75 procent levereras ut i plastsäckar på pall om totalt 750 kilo. Resten säljs i lösvikt i container. En sådan rymmer 14 ton och motsvarar ett års förbrukning till en 150 kors mjölkbesättning.
– På så vis har lantbrukaren strömaterialet säkert förvarat på gården, säger Henning Bøndergaard
Det innebär knappt 100 kilo Easy-Strø per liggbås och år vilket skulle kosta 320 svenska kronor med dagens priser.
Mjölkproducenter är den största kundkategorin för Easy-Strø just nu men används även i grisbesättningar och testas för närvarande på minkfarmar.
– Vi undersöker hur många fler valpar det blir i varje kull med detta renare strömaterial, säger Henning Bøndergaard.

Relaterade artiklar