ANNONS

Halverad rapsskörd med kransmögel

Under vintern hölls det danska växtodlingsmötet Plantekongres i Herning på Jylland. Ett föredrag som var fullsatt var höstrapsodlingens utmaningar som hölls av Seges Ghita Cordsen Nielsen. Hon berättade att klumprotsjukan letar sig allt längre norrut, där Sønderjysk Landboførenings inventering av 28 fält i Haderslev under förra november visade på förekomst av sjukdomen i 57% av fallen.

– Vi ser helst fem fria år från raps för dem som vill ha en uthållig odling av grödan, alltså en sexårig växtföljd. Dessutom ska man undvika senap i rotationen och bekämpa spillraps systematiskt, berättade Ghita.

Som vi på Lantbruksnytt skrivit om tidigare, handlar det om en ensam gen med klumprotresistens som används i sådant utsäde och i Tyskland har sjukdomen tagit sig förbi den genen. Därför avråder man där även från alla typer av korsblommiga mellangrödor, inklusive oljerättika.

– Misstänker man klumprot på någon del av fältet kan man redan i förfrukten prova att så in några frön med rädisor och analysera dessa innan rapssådden, fortsatte hon.

Under förra året hittade man i Danmark även kransmögel och det kan ge skördetapp på över 50 procent. Problematiken är att det inte går att behandla grödan mot detta, utan det är växtföljdsjusteringar som gäller. För att se om gårdens jordar är smittade kan man efter rapsskörd gå ut i fält och kolla på stabbarna som står kvar om de är smittade. Är så fallet, kanske man ska förlänga intervallet i sin rapsodling.

Som om inte detta var nog har man även noterat rapsrödsot, där skördetappet kan vara upp till 26 procent och en behandling svår att sätta in.
Däremot verkar man ha koll på insektsproblematiken i Danmark.

– Oavsett vad för preparat man kör, så är det den följande morgonen man kollar effekten. Det kommer ju flyga in nya svärmar redan den efterföljande dagen.

Hon avslutade sitt framförande med att berätta att man framöver behöver ställa in sig på att det nog inte räcker med en insektsbehandling för rapsvivel och skidgallmygga. Enligt Ghita kan upp till tre välplacerade behandlingar behövas.

Relaterade artiklar