ANNONS

Högre elpriser i juli än i juni

Snittpriset på el i Norden har legat på cirka 25,5 öre per kWh, det är 1,5 öre högre än i juni. Vanligtvis brukar elpriset i juli ligga lägre på grund av semestertider och lägre elanvändning. Anledningen till att priset var högre i juli är bland annat att vindkraften var lägre i juli än i juli enligt elbolaget Bixias rapport.

Under juni låg vindkraftsproduktionen på drygt 700 GWh i snitt per vecka. I juli däremot hamnade den på knappt 500 GWh.

– Många har upplevt att sommaren varit blåsig, men ur ett nordiskt el-perspektiv har vinden inte levererat så mycket som man skulle kunna tro. Byggnationen av vindkraft i Norden fortsätter, vilket kommer att märkas av än mer på priserna som kommer att variera mer och mer beroende på om det blåser mer eller mindre, säger Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia.

Elpriserna kunde ha varit betydligt lägre
Det som hållit uppe prisnivån under sommaren är ett betydligt högre pris på marginalkostnaden på kol. Marginalkostnaden för kol har stigit svagt under sommaren, men blickar vi tillbaka till förra sommaren har marginalkostnaden för kol stigit med cirka 5 euro per MWh, vilket håller uppe prisnivån i Norden.

– Det är den ”sista” kilowattimmen som sätter priset på el. El som är producerat ur kolkondens är fortsatt en del av den nordiska elmixen, eftersom Finland och Danmark har kolkondens som ett produktionsslag samt att vi är kopplade via ledningar mot övriga Europa där det sker ett ständigt utbyte, säger Matina Rosenberg.

God nederbörd ger balans i vattenmagasinen
Juli bjöd på ett varierande väder, med kyliga dagar i början av månaden men mildare i slutet. Sammantaget hamnade juli på normala temperaturer i snitt men nederbörden var över det normala och fyllde på de nordiska vattenmagasinen.

– Den hydrologiska balansen, dvs den samlade mängden vatten och snö i de nordiska magasinen, ligger på plus i vår prognos för första gången sedan förra sommaren. Att vi har god tillgång på vatten i våra magasin har en prisdämpande effekt. Hade vi haft vattenbrist i de stora vitala vattenmagasinen i Norden hade vi kunnat se ännu högre prisnivåer. Likaså har tillgängligheten i kärnkraften varit god i sommar, säger Matina Rosenberg

Relaterade artiklar