ANNONS

Högre pris vid tidig skörd

Höstkorn är efterfrågad och värdefull, i synnerhet för lantbrukare med egen förbrukning. Höstkorn mognar normalt cirka 2 till 3 veckor tidigare än annan spannmål. Normalt är handelsmarginalen 20 till 30 öre per kg (in/ut pris) och ofta kan man se att den först skördade spannmålen betalas bättre på spotmarkanden än senare under skördeperioden.
Det berättar Richard Ivarsson på Syngenta som nu ställer frågan till lantbrukarna huruvida de önskar en hög och tidig skörd på sina spannmålsarealer 2019.
Det är höstkorn han syftar på och Richard berättar vidare:

Höstkorn är en underskattad gröda i Sverige. Tidig mognad, hög avkastning och mindre utsatthet för viltskador (t ex vildsvin och hjort) efter axgång är argument som talar för en ökad odling av höstkorn. Dagens sortmateria är avsevärt mer odlingsvärda i Sverige än tidigare material. I synnerhet HyvidoTM utmärker sig genom att kombinera mycket god avkastning, kraftigt rotsystem med utmärkt vinterhärdighet. I Svenska försök 2013-2017 var snittskörden HyvidoTM närmare 11000 kg/ha (behandlat, område A-F).

HyvidoTM är samlingsnamnet för Syngentas olika sorter av hybridhöstkorn. Hyvido är ett sexradigt hybridhöstkorn som utvecklats för att ge hög avkastningspotential speciellt vid tidig sådd. Sorterna har hög bestockningsförmåga och kraftig rotutveckling redan på hösten. Tidig sådd ger också tidig skörd (ofta 2-3 veckor) vilket ger flera fördelar i växtföljden, inte minst tack vare att odlarens arbetsinsatser kan spridas jämnare över växtodlingssäsongen. Observera att vid odling av HyvidoTM ska utsädesmängen anpassas efter rådande förhållanden vilket innebär att förhållandevis låga utsädesmängder kan och bör användas.

I år erbjuder Syngenta HyvidoTM sorterna Bazooka, Mercurioo, och Wootan på den svenska marknaden. Mer information finns på https://www.syngenta.se/utsade.

Årets extremväder med torka och inte minst ovanligt höga temperaturer under spannmålens matnings/mognadsfas har orsakat en för Sverige och norra Europa ovanligt dålig skörd och bristsituation med påföljande prispress uppåt (även om vi skulle önska ännu bättre priser). Med anledning av ovanstående menar vi att det är rimligt att värdera höstkornet högre än vårkorn inför kommande säsong. Det är också rimligt att anta att priset för foderkorn kommer att hamna snarare runt 1,4 kr/kg än 1,25 kr/kg, eller kanske ännu högre vid skörd kommande säsong, vilket gynnar intensivare odling och högavkastande sorter mera än vi varit vana vid.

Även när det gäller halm har vi nu en bristsituation som öppnar möjligheter. Marknaden för halm till foder och strö varierar över åren. Kornhalm till foder och kvalitetsströ värderas normalt högre än annan halm (+20 öre) även om vi på senare tid sett en viss flexibilitet. För närvarande tycks marknadspriset för halm på sträng ha rusat upp till 1-2 kr per kg och i vissa fall ännu högre. Vilket faktiskt innebär att halmens värde är en väsentlig del av lantbrukarens lönsamhet. Det är alltså rimligt att anta att bristsituationen besår en bit in i nästa års skörd för att senare falla tillbaka. Våra höstkornhybrider HyvidoTM avkastar mer halm än konventionellt höstkorn. Vid en jämförelse med vårkorn är skillnaden ännu större. Rådgivningen har generellt

Vill du ha en tidigare och högre skörd nästa år? Av Richard Ivarsson, Syngenta 2018

och under många år underskattat halmskördens ekonomiska värde för lantbrukaren. Prisbilden tycks variera mellan 50 öre upp till 3,00 kr/kg på sträng, så det är mycket stora pengar vi talar om…

När det gäller tidigt och välbärgad kornhalm kan man anta att denna kommer att betinga ett avsevärt högre marknadsvärde tidigt kommande säsong i synnerhet om den håller en god hygeniskkvalite. Vid en lönsamhetsjämförelse bör man således också beakta att halmmängden skiljer sig mellan olika korntyper och att förutsättningarna för en god kvalitet är bättre vid en tidig skörd. Stubbhöjd, årsmån och sortvariationer samt tröskteknik har stor inverkan på halmskörden. Exempelvis kan moderna tröskor av så kallad rotortyp ge ett ”halmsvinn” på 40% eller till och med mera om man tvingas röra i strängen efter regn.

 

 

Några frågor till dig som lantbrukare att fundera över:

-Vilken prisnivå tror du att vi har på foderkorn nästa år?

-Tror du att priset kommer att vara högre i början av skörden än senare ?

-Gäller det för halm också?

-Skulle några fina trösktdagar tidigt på säsongen förbättra din arbetssituation?

-Vilken avkastning tror du att du skulle ha om du odlade Hyvido hybridhöstkorn?

-Hur skulle din trösk-, tork- och transportkapacitet påverkas om du börjar odla Hyvido?

-Är du intresserad av god odlingsekonomi och har du en genomtänkt strategi?

Relaterade artiklar