ANNONS

Hur stor är underhållskostnaden per hektar för din tröska?

På många lantbruk är tröskan den mest kapitalintensiva av alla maskiner. Därför är det viktigt att ha god kännedom om maskin- och driftskostnader. I praktiken visar det sig allt som oftast att både lantbrukare och entreprenörer har otillräcklig kännedom om de kostnader som i själva verket är förknippade med deras tröskor.

Det enda alternativet som kvarstår för dem är att förlita sig på datasamlingar som den som tillhandahålls av KTBL (Kuratorium für Technik und Bauwesen in der Landwirtschaft), eller uppgifter från RKL (Rationalisierings-Kuratorium für Landwirtschaft). Emellertid saknas ofta rättvisande information eller siffror beträffande kostnaderna för underhåll, reparationer eller slitage, då dessa inte alltid tillhandahålls av olika tillverkare. Det är dock viktigt att känna till dessa kostnader om man ska kunna beräkna ägandekostnaden för en maskin under dess totala livslängd. Det skriver den tyska tidningen Bauernblatt och fortsätter:
Som ett led i en avhandling på masternivå vid Hohenheims universitet, under handledning av professor Karlheinz Köller, analyserades kostnaderna för slitage på tröskor noggrant. Slitagekostnaderna bestämdes genom en omfattande kundenkät som genomfördes i hela Tyskland. I studien analyserades alla förbrukningsdelar i materialflödeskanalen samt alla relaterade drivningar. Inga av de delar som byttes ut som ett resultat av oplanerade reparationer togs dock med i beräkningarna.
Som ett resultat av enkäten inhämtades data från 55 olika maskiner; 25 Claas hybridtröskor, 14 New Holland tröskor med dubbla rotorer och 16 John Deere tröskor med singelrotor. I genomsnitt har maskinerna använts under sex olika skördeperioder och skördat runt 4 000 ha.
Resultaten visar att det råder tydliga skillnader mellan de olika trösksystemen. De genomsnittliga slitagekostnaderna för hybridtröskor låg på 4,03 euro per hektar, cirka 43 svenska kronor per hektar.
Tröskorna med dubbla rotorer gav slitagekostnader på 3,93 euro per hektar, cirka 42 svenska kronor per hektar, medan maskinerna med singelrotor visade slitagekostnader på endast 2,42 euro per hektar, cirka 26 svenska kronor per hektar.
Kostnaderna för slitage kan också beräknas per ton skördad gröda.
Jämför man slitagekostnaderna för de olika trösksystemen, erhåller man skillnander på upp till 35 procent. Detta kan i första hand härledas till den mer komplexa konstruktionen och strukturen hos hybridsystem, jämfört med singelrotortröskor. Med en genomsnittlig avverkning på 4 000 hektar för en tröska, vilket kan vara relevant för sex års körning med en större maskin om den inte går för fullt varje säsong, kan man därför se att slitagekostnaderna för maskiner från de olika teknikerna kan skilja med så mycket som 6 400 euro under perioden, det vill säga hela 68 500 svenska kronor.
I testet hade naturligtvis John Deere tur som fick ställa upp med en singelrotortröska. Den typen av tröska har även Agco Ideal i en av modellerna och två rotorer i andra samt CNH en rotor med fabrikatet Case IH. Även John Deere har i dag tröskor med två rotorer och Claas har flera olika system. Därför bör testet ses som skillnader mellan trösksystem och inte fabrikat.
Med dagens teknik för bokföring är det relativt enkelt för en lantbrukare att leta fram fakturorna för service och underhåll för tröskan de senaste fem sex åren, summera och dividera med den totala arealen tröskan körts under perioden. Det kan ju vara intressant att jämföra mot ovan siffror oavsett man kör rotor-, hybrid- eller skakartröska. Siffrorna ni får fram får ni gärna kommunicera på vår chatt. Där kan man även vara anonym.
Chatten når ni här

Relaterade artiklar