ANNONS

JCB för lantbruket

Brittiska JCB presenterade i början av april en helt ny teleskoplastarserie anpassad för lantbrukets behov. Det är framförallt transmissionen som är idealisk för lantbruksarbeten.

Den nya teleskoplastaren heter AgriPro och har helt ny transmission med namnet DualTech vt vilket innebär att man kör med hydrostatdrift vid hastigheter under 19 km/h och därefter med så kallad direktdrive med automatiska powershiftsteg. Fördelarna är många. När man kör sakta med precision har man exakt hastighetsanpassning utan ryck och med snabb respons. När man förflyttar sig i transport blir det mekanisk transmission och små effektförluster. På så sätt minskar bränsleförbrukningen. JCB har lyssnat på lantbrukare runt om i världen innan de påbörjade utvecklingen av nya AgriPro. Brukaren ville ha effektivitet och produktivitet på gården samt kraft och hastighet när det kommer till transport, samt smidighet och komfort. Lantbrukarens varierande krav i form av att använda teleskoplastaren både inomgårds och på fält har i undersökning visat att lastaren tillbringar en tredjedel av sin tid på vägen därför är en hög hastighet och kraft högt prioriterat av köparen. Just nu finns det tre modeller i serien; 531-70, 536-70 och 541-70. De har lyftkapaciteter på 3,1, 3,6 och 4,1 ton.

NilehnTekniks provkörning visar att reaktionen är väldigt snabb och man känner verkligen att man sitter på en stor kraft. Förutom transmissionen har den nya teleskoplastaren en rymlig hytt med perfekt sikt, den påminner visserligen om föregående hytter och interiören har inte fått några större förändringar. LED-belysning underlättar arbetet på natten och den fyrcylindriga motorn är på 4,8 liter och är JCBs egen EcoMax. I den största modellen når lastaren 7 meter framåt eller uppåt och hydraulikens oljeflöde är 140 liter per minut.

Enligt uppgift har produktiviteten ökar med 25 procent i den nya maskinen jämfört med tidigare modeller i samma storlek samtidigt som bränsleförbrukningen endast är 6,4 liter per timme vid blandat arbete. Hytten är enkel att ta sig in och ut ifrån och man sitter bra och har en väldigt bra sikt. Reglagen är lätt manövrerande och man har full koll på lastaren. Med AgriPros inch-funktion kan man ställa in motorns varvtal separat för att få oljeflöde till redskapet medan hastigheten regleras separat med gasen, detta gör lastaren optimal för arbete med redskap som drivs med hydraulflöde som utfodring i stall, sopborstning och liknande.

Med ny transmission finns både styrka och exakthet. Maskinen går mjukt från stillastående och uppåt.

 

JCB AgriPro 541-70

Motor: Fyrcylindrig JCB Ecomax på 4,8 liter som ger 108 kW (145 hk)
Transmission: Hydrostatisk och Powershift
Däck:
Bränsletank: uppgift saknas
Lyftkapacitet:   4 100 kg
Max hydraulflöde:    140 l/min
Max hydraultryck:     260 bar
Yttre hydraulik:        ett dubbelverkande bak samt två fram
Vikt:        7 800 kg
Vändradie:       3,7 m
Serviceintervall:       motoroljebyte: 500h transmissionsoljebyte 500 h
Pris:   uppgift saknas

 

Utrustning:
Luftkonditionering: std
Passagerarsäte: nej
Hydraulisk släpvagnsbroms:       std
Femte dubbelverkande uttag:     nej
Luftfjädrad förarstol:              std
Säkerhetsbälte förare:     std
Vändbar förarplats:         nej
Framaxelfjädring:   nej
Krypväxel:            std

 

Gott om LED-lampor ger perfekt sikt i mörker

Stänkskärmar som följer hjulen och hydraliskt drag bak.

Hytten till vänster och motorn till höger. Klassisk teleskoplastarkonstruktion. Innebär låg tyngdpunkt och lätt insteg till hytten.

Maskinen har JCBs egen motor EcoMax.

Bekväm förarplats med luftfjädrad stol och bra reglage.

Relaterade artiklar