ANNONS

Jordbruksråvaror kan bli lokal pelletsaffär

Råvaror och restprodukter från jordbruket kan bli pellets på lokala marknader. Det är tanken med ett projekt som JTI – Institutet för jordbruks- och miljöteknik nu startar tillsammans med en teknikföretagare. Målet är att utveckla en lönsam, småskalig pelletsproduktion från halm, hästgödsel, rörflen och salix.
JTI och Fredrik Malmberg på Läppe Energiteknik utanför Vingåker, har fått EU-pengar via Jordbruksverket för att utveckla en komplett förädlingslinje från råvara till pellets för småskaligt bruk. Fredrik Malmberg har lång erfarenhet att utveckla teknik till sågverksbranschen och fem års erfarenhet som tillverkare och återförsäljare av småskalig pelletsteknik. Han producerar redan träpellets för egen användning och försäljning. Nu ska han ta fram en ny typ av tork och en ny pelletspress med högre kapacitet med hjälp av ett villkorslån från Energimyndigheten. Den nya torken möjliggör test av fler råvaror.
– Pellets från jordbruksprodukter har svårt att konkurrera med biobränslen som skogsbränsle, i storskaliga fjärrvärmeanläggningar. Men i småskaliga närvärmeanläggningar och som djurströ kan det fungera bra, särskilt om det också produceras lokalt i närheten av värmeanläggningarna, säger Ida Norberg, projektledare på JTI.
Tidigare studier kring pellettering har visat att de stora kostnaderna vid tillverkningen är el och arbetstid. Läppe energiteknik satsar därför på att göra sina produktionslinjer energieffektiva, driftsäkra och självgående.
Meningen är att projektets kunskaper ska vara till nytta för lantbrukare, snickerier, hästägare och andra som vill producera pellets i mindre skala. Viktiga delar i projektet är test av nya råvaror, eldning och demonstration av hur produktionen går till.
Projektet ingår i nätverket för nationella demonstrationsprojekt som drivs av Hushållningssällskapet och SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, och som finansieras via Jordsbruksverkets Landsbygdsprogram.

Relaterade artiklar