Jordbruksverket har utvärderat livsmedelsstrategin
Jordbruket, vattenbruket och fisket och tillgången till mat är centrala i arbetet med Agenda 2030 och för att nå de globala målen. På skärtorsdagen lämnade Jordbruksverket den första årliga uppföljningen och utvärderingen av livsmedelsstrategin till regeringen. Rapporten innehåller en grundstruktur för hur strategin kan utvärderas och följas upp i hela livsmedelskedjan. Tillsammans med andra myndigheter kommer Jordbruksverket att fortsätta vidareutveckla rapporteringsmodellen.
Det övergripande målet i livsmedelsstrategin är ”en konkurrenskraftig livsmedelskedja, där den totala livsmedelsproduktionen ökar samtidigt som relevanta nationella miljömål nås i syfte att skapa tillväxt och sysselsättning och bidra till hållbar utveckling i hela landet”. Detta innebär att utvecklingen av produktion, produktivitet, konkurrenskraft, lönsamhet, sysselsättning och relevanta miljömål behöver följas upp i hela livsmedelskedjan.
– Livsmedelsstrategin ger goda förutsättningar att lämna ett bidrag till Sveriges arbete med att nå de globala målen i Agenda 2030, säger generaldirektör Leif Denneberg.
Nyckeltal och indikatorer ska utvecklas
Vårt förslag är att använda ekonomiska nyckeltal för att utvärdera och följa upp livsmedelsstrategin i hela livsmedelskedjan. Vi föreslår även andra ekonomiska och kvantitativa indikatorer som komplement, men dessa kan skilja sig åt mellan olika mål.
– Det kommer att krävas ytterligare arbete med att vidareutveckla indikatorerna och i detta arbete behöver vi ha ett fortsatt samarbete med andra aktörer, säger Camilla Burman på Jordbruksverket.
Av denna anledning och det faktum att data saknas för flera av de föreslagna indikatorerna för år 2017 inkluderas inte något datamaterial i årets rapport för utvärdering och uppföljning av livsmedelsstrategin.
– Det är viktigt att komma ihåg att livsmedelsstrategin är långsiktig och därför behövs indikatorer som kommer att hålla över tid, avslutar Camilla Burman.
Jordbruksverket kommer under våren att bjuda in till samarbeten med olika aktörer för att fortsätta arbetet med att identifiera nya och finslipa nu föreslagna indikatorer samt hitta goda exempel längs hela livsmedelskedjan.