ANNONS

Kalkning kan minska växtodlingens klimatpåverkan

Kalkningen av jordbruksmark är eftersatt i Sverige. Ur ett bördighetsperspektiv skulle den behöva minst fördubblas. Även vid pH-värden som anses vara optimala enligt nuvarande riktlinjer kan produktionen av vissa grödor öka genom kalkning.

Även om kalkning släpper ut koldioxid vid brytning, transport och spridning gör den nytta i fältet och ser ut att totalt sett minska koldioxidavgången: Det rapporterar Greppa Näringen som hänvisar till en nyligen publicerad rapport från forskningsprogrammet Mistra Food Futures har den potentiella effekten av kalkning av jordbruksmark undersökts. Studien utgörs av teoretiska beräkningar av odlingarnas klimatavtryck som bygger på data från ett fältförsök på Ultuna. Slutsatsen forskarna drar är att en höjning av markens pH i försöksodlingarna med majs ledde till cirka 70 procent lägre utsläpp av lustgas, en kraftig växthusgas. Skulle resultaten vara generella kan kalkning vara en viktig åtgärd för att väsentligt minska jordbrukets klimatpåverkan.
Läs hela rapporten genom att klicka här.

Relaterade artiklar