ANNONS

Klimatforum på Fendt

I förra veckan var det klimatforum på Fendts traktorfabrik i tyska Marktoberdorf. Över 280 personer var inbjudna och temat hette “Taking Chances”. Tolv lantbrukare berättade om sina erfarenheter och anpassningar på gården inför framtiden.

Lantbrukare känner redan av effekterna av klimatförändringarna, tillsammans med utmaningar som ökande kostnader för gödselmedel och energi, varierande priser och sociala krav på förändringar inom lantbruket. Här några av dessa presentationer.
Chanser är ett motiverande ord. Det är framåtblickande och pekar på möjligheten till positiv utveckling. Om jag försöker se möjligheter idag, är det tack vare oss som har samlats här på Fendt Hållbarhetsforum. Med det menar jag både talarna som presenterar sina lösningar idag, och ni i publiken.
Det sade Christoph Gröblinghoff, ordförande för Fendt Management Board, när han hälsade gästerna välkomna till forumet.
– Vi lantbrukare är förbundna med gården och jorden. Vi har värderingar och principer. Och vi har ett eget sinne. Men det är också en möjlighet idag. Vi ifrågasätter inte längre klimatförändringarna. Vi har alltid levt med nyckfullt väder och alltmer med extremväder. Vi är en del av lösningen genom att producera mat lokalt, generera förnybar energi och upprätthålla kulturlandskap. Vi är de som binder koldioxid i marken och genomför djurvälfärdsåtgärder.

Hur växtodlare går nya vägar
Vin från Teutoburgerskogen i Niedersachsen, grönsaker från grisområdet i Münsterland och nya växtföljder i Uckermark-regionen i Tyskland. Detta är bara några exempel på hur tre bönder, Jan Brinkmann, Markus Schulze Wehninck och Karsten Twietmeyer, har tagit nya grepp för att bättre positionera sina verksamheter inför framtiden. Karsten Twietmeyer reagerade snabbt på minskande nederbörd och har experimenterat med nya grödor i många år, inklusive baljväxter, bondbönor, quinoa och, på senare tid, soja. För Jan Brinkmann ledde klimatförändringarna och ändringar i lagstiftningen för vinodling till att han bytte från grisar till vin. Markus Schulze Wehninck bytte till grönsaker som potatis, lök och spenat, vilket också innebar investeringar i ny teknik.

Investeringar är inte enkla beslut för djuruppfödare idag. När familjen Poppen tog över gården visste de att något måste göras. Med konventionell grisuppfödning var gården inte framtidssäkrad. Genom att övergå till ekologiskt jordbruk breddade Nadja och Hermann Poppen sitt fokus och har nu ekologisk produktion av slaktsvin med egna suggor, direktförsäljning, olika raser och, sedan sommaren 2024, en foodtruck.
En annan höjdpunkt är deras galt Greve Bobby von Sonnenschein som har en egen Instagram-kanal och är nu en ambassadör för regionalt lantbruk.

Många gårdar har redan byggt upp en sidoinkomst genom energiproduktion. Sebastian Bröker från Münsterland har gått samman med två närliggande gårdar. Tillsammans producerar de höggradigt rent biometan från gödsel, vilket bidrar till förnybar energiförsörjning. Hubert Loick från Ruhrområdet är också engagerad i biogas. Förutom sin jordbruksverksamhet driver han ett energibolag som driver över 40 biogasanläggningar i hela Tyskland. Lantbrukare och IT-entreprenör Franz Obermayer från Bayern kombinerar solenergi med växtodling på samma mark på sin ekologiska gård.

Innovation är avgörande om en tillverkare av jordbruksmaskiner ska kunna behålla och till och med stärka sin marknadsposition på lång sikt. Detta gäller lika mycket för produkter som för tillverkning. Christoph Gröblinghoff rapporterar att det krävs mer än kreativa sinnen för att genomföra produktinnovationer i produktionen.

Christoph Gröblinghoff

Relaterade artiklar