ANNONS

Kraftfull grävmaskin med följsam hydraulik

Caterpillar 323 DL är en 25-tonsmaskin som upplevs som betydligt mindre när det gäller att manövrera den medan stabiliteten och kraften ändå finns där.
Maskinens mått är inte överdrivna; 2,98 meter bred och 3 meter hög, men vikten är drygt 25 ton och Caterpillar 323 DL är både stabil och kraftfull. Det här är en mycket smidig maskin som är lätt att komma fram och arbeta med. Motor och hydraulsystem har ordentligt med kraftresurser och kapaciteten är stor. Maskinen står stadigt och det är bara att ösa på.
Caterpillar 323 DL får alltså ett bra betyg när Conpot provkör den på en byggarbetsplats i Skåne. Vi får möjlighet att ösa jord i en hög och planera en markyta. Maskinen har rototilt från Engcon viken manövreras med skjutknappar i joystick. Dessa knappar kan vridas 90° beroende på om man vill manövrera rototilten genom att röra strömbrytarna upp ner eller i sidled. Hydrauliken är bland den bästa jag kört och alla funktioner är mycket följsamma. Man har perfekt kontroll i spakarna och det går att finlira oavsett man har tomgång eller fullgas på motorn. Motorn har givetvis varvtalsautomatik så att den aldrig går med större varvtal än vad som krävs för arbetet, men givetvis blir det trots allt något högre varv när gasreglaget vrids så långt åt höger som det går.
Även på tomgång är maskinen stark. Har man inte så bråttom kan man larva och köra hydraulfunktioner samtidigt även på tomgång. Drar man på för fullt är toppfarten 5,7 km/h och dragkraften maximalt 206 kN. Maximal svänghastighet är 11,5 varv per minut och maximal svängkraft är 62 Nm. Man känner att det finns kraft i svängen när man lyfter skopan samtidigt som man sätter press åt sidan.
Den största grävskopan på den här maskinen är på 1,2 kubikmeter men vi har en planeringsskopa vid testkörningen.
Det finns naturligtvis olika bommar och stickor att välja på och som mest kan 323:an ha 2 920 mm lång sticka.
Testmaskinen har grävsystem med GPS vilket underlättar arbetet väsentligt. Dock inriktar vi vårt test på själva basmaskinen.
Det finns tre olika bandställ till grävmaskinen; 500, 600 eller 800 mm breda. Testmaskinen har 600 mm breda larver.
Caterpillar 323 DL har en del finesser. Ett av dem är att man kan programmera in 10 olika förval vad gäller redskaps och förarinställningar och genom en knapptryckning väljer då maskinen inställt motorvarvtal, hydraultryck och hydraulflöde. Man kan som exempel välja att den ska köra med en eller två hydraulpumpar. På så sätt är det snabbt och enkelt att byta såväl redskap som förare. Byter man ofta mellan grip, sax, hydraulhammare och skopa är detta en stor fördel eftersom man slipper hoppa ut ur hytten och ändra. Förutom att systemet avlastar föraren och effektiviserar arbetet blir bränsleförbrukningen mindre.
En annan sak som minskar bränsleförbrukningen är det Caterpillar kallar Smartbom. Föraren kan med en strömbrytare välja tre lägen; av, flyt ner eller flyt upp och ner. Det är nämligen en flytlägesfunktion som kan verka antingen bara neråt, vilket är bra vid körning med exempelvis en hydraulhammare, eller flytläge både upp och ner vilket är bra vid arbete på en sluttning. Bränslebesparingen får man eftersom flytläget ner innebär att det inte behövs hydraultryck för att sänka bommen då och all olja kan gå till stickan.
Caterpillar 323 DL är alltså bekväm att köra och förarkomforten är bra. Hytten är normalstor och sikten är perfekt. Ljudnivån är behaglig. Vi mäter 60 dBA vid tomgång, 68 dBA vid fullgas men endast 61–64 dBA vid normalt arbete då varvtalet rör sig lite upp och ner.

Cat 323 DL 5 680 mm bom, 2 500 mm sticka.
Motor: Sexcylindrig Caterpillar på 6,4 liter och 110 kW (150 hk) effekt vid 1 800 rpm.
Transmission: Hydraulmotorer
Band: 600 mm
Bränsletank: 410 liter
Max grävdjup: 6 270 mm
Max räckvidd: 9 430 mm
Max brytkraft i skopan: 141 kN
Max hydraulflöde: 2 x 205 l/min
Max hydraultryck: 360 bar
Yttre hydraulik fram: 2 dubbelverkande uttag
Vikt: 25 300 kg
Serviceintervall: Motoroljebyte 500 timmar (30 liter), Transmissionsoljebyte 1 000 timmar (2 x 8 liter), Hydrauloljebyte 1 000 timmar (260 liter)
Pris från: 2 00 000 kronor

Vad kostar utrustningen.
Luftkonditionering: std
Säkerhetsbälte: std

Caterpillar 323 har stor kapacitet och kraftreserver i både motor och hydraulik.

Engcons rototilt i fronten.

Praktisk verktygslåda vid trappan upp till motorn.

Relativt lättåtkomligt ventilpaket mellan bommens infästning och motorn.

Motorn heter Cat C6.4 och kan ge full effekt ända upp till 2 300 meters arbetshöjd över havet.

Bränslepåfyllning vid höger sida.

Bakom höger lucka sitter alla filter lättåtkomliga.

Bakom vänster lucka finns kylarna och en verktygslåda.

Alla strömbrytare är placerade i höger sidopanel och här finns även kontrollenheten för klimatorn.

Hytten har ingen tvärgående balk mellan A-stolparna utan framruta och takfönster bildar en enhet vilket ger bra sikt snett framåt uppåt.

Förarplatsen är bekväm på Caterpillar 323 DL. Hytten är varken överdrivet stor eller liten.

Relaterade artiklar