Läge att binda räntan?
Med en tvåårsränta som ligger under den rörliga kan det just nu vara läge att binda sina lån, men ingen kan ge några säkra råd.
– Det finns just nu ingen möjlighet att säga något om den framtida ränteutvecklingen. I 15 år har jag uppmanat alla med lite marginal i ekonomin att ha rörligt och det har varit rätt. I dag ger jag inget råd, det hade varit oansvarigt, säger Per Knutsson på Länsförsäkringar Bank i Kristianstad.
Han grundar sina uttalanden på hur alla experter som gett råd den senaste tiden många gånger har haft fullständigt fel.
När denna tidning går i tryck erbjuder Länsförsäkringar Bank räntor enligt vidstående tabell. Där framgår att bunden ränta i två eller tre år är lägre än den rörliga och att fyraåringen endast är strax över.
– Marknaden tror alltså att räntan ska gå ner och ligga under dagens nivå de närmsta tre åren och därefter endast stiga svagt.
Med en bunden ränta i tio år betalar man just nu 4,87 % endast 0,73 % över den rörliga.
Torsten Thuresson, ekonomirådgivare vid Hushållningssällskapet i Kristianstad berättar att i takt med att den finansiella oron ökar sjunker de långa räntorna.
– Den som band räntan på ett femårigt lån till 3,4 % för drygt ett och ett halvt år sedan förlorade i början för då låg den rörliga räntan under 2 %. Nu tjänar man på det lånet jämfört med rörligt.
Idag går det att binda räntan på ett treårs lån strax under den rörliga räntan. Jag tror det är rätt.
Han anser att vi historiskt sett har mycket låga långräntor idag och frågar sig om man inte också skulle binda på längre tid än tre år.
– En del erinrar sig kanske de gamla 3 % – lånen som löpte på 30 till 50 år och som kunde tecknas under 1940/50-talen. Dessa lån var dock inga ”marknadslån” utan pengarna kom från ett tvångssparande, som försäkringsbolagen var tvungna att göra enligt lagstiftning. Obligationerna som försäkringsbolagen tvingades köpa benämndes ”guldkantade papper”. Huruvida avkastningen från obligationerna var guldkantad kan nog diskuteras.
För mindre än ett halvår sedan var Riksbankens plan att fortsätta höja räntan resten av året och även nästa år för att hamna över 3 procent vid utgången av 2012. Så verkar det inte bli nu efter det att höstens höjning uteblev. Anledningen är att tillväxttakten i svensk ekonomi reviderats ner.
Mikael Rubin, bankdirektör på Handelsbanken, tycker även han att tre års bindningstid ser mycket attraktivt ut just nu.
Han berättar att det är mycket politisk press på bankerna förnärvarande.
– Bankerna skall klara sig själva, vilket i sig är rätt, men det kan komma att påverka bankernas upplåningskostnader och därmed kundernas ränta. Binder man på 3 år så vet man vad man får betala och det är en attraktiv räntenivå och som jag ser det får man en trygg resa. Det är så många andra händelser som påverkar ett företag oavsett bransch. Det kan vara bra att ha en parameter trygg.
Finansministern i Sverige uttalar sig ofta kritiskt om de börsnoterade affärsbankernas agerande när det gäller utdelningspolicy, återköp av aktier och liknande. Han anser att de skall öka på sitt eget kapital istället för att dela ut pengar för frikostigt till aktieägarna.
Enligt Torsten Thuressons beräkningar har bankerna i dag mycket svag soliditet, det vill säga det egna kapitalet i förhållande till totala tillgångar.
– Det finns banker med ynka 6 procents soliditet och studerar man deras balansräkning ser vi att en enskild bank kan ha en upplåning som är dubbelt så stor som den svenska utlandsskulden.
Svenska staten garanterar visserligen inte bankernas upplåning, men vi har sett att när banker fått problem har så varit fallet i praktiken.
– Enbart genom att rädda en enda bank kan statens finanser snabbt försämras och detta är anledningen till att den svenska kronan alltid försvagas vid global finansiell oro, även om svenska statsfinanser är goda.
Faktaruta: Räntor LF Bank 2011-10-12
Rörl 3 mån, 4,14%
1 år 4,30%
2 år 3,85%
3 år 4,06%
4 år 4,25%
5 år 4,45%
7 år 4,70%
10 år 4,87%