ANNONS

Lagstiftning mot matsvinn

Trots rekordhöga matpriser fortsätter unga svenska konsumenter att slänga ätbar mat. En undersökning från Findus visar att känslor av skam, ångest och konflikter kring matsvinn är särskilt vanliga bland unga, samtidigt som många är positiva till politiska initiativ för att minska svinnet.

Svenska hushåll slänger i genomsnitt 15 kilo fullt ätbar mat per person och år, enligt Livsmedelsverket. I åldersgruppen 18–29 år uppger 44 procent att de kastar mindre mat idag än tidigare, främst på grund av ekonomin. Samtidigt uppger 17 procent av unga att de oftast slänger mat direkt efter bäst före-datum, utan att först lukta eller smaka. Något de gör trots att 62 procent av svenskarna känner sig oekonomiska när de kastar mat. Bland unga är känslorna av skam och ångest ännu starkare.

– Det är tydligt att unga konsumenter påverkas starkt av både ekonomi och känslor när det gäller matsvinn. Många känner sig oekonomiska, och var tionde ung person har hamnat i konflikt flera gånger med familj eller vänner om att kasta mat. Vi ser att unga inte alltid känner till fördelarna med fryst mat. Många vet inte att frysta grönsaker ofta bevarar näring bättre än färska, eller tänker på att man kan portionshantera, ta det man behöver och spara resten i frysen. Här har vi ett ansvar att sprida kunskap, säger Henrik von Lowzow, Cluster Marketing Director på Findus Norden.

Många svenskar vill se ny lag
Var tredje ung svensk (32%) vill se en lagstiftning för att minska matsvinnet, betydligt fler än bland äldre. Sammantaget är 48 procent av svenskarna positiva mot 38 procent som är negativa till lagstitning mot matsvinn. Undersökningen visar att 62 procent av svenskarna känner sig oekonomiska när de kastar mat. Bland unga är känslorna ännu starkare, med högre förekomst av skam och ångest. Dessutom är kunskapen om skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag lägre i Sverige än i Norge och Finland.

Relaterade artiklar