ANNONS

Lantraser för speciell mat

Ny studie visar att mjölk från nordiska lantraser har potential att användas i produktion av hälsofrämjande matingredienser

I en ny studie har oligosackarider i mjölk från fjällko och flera andra nordiska lantraser undersökts. Oligosackarider är särskilt intressanta näringsämnen eftersom de bär på hälsofrämjande egenskaper. Resultatet visar på potential för nya kommersiella användningsområden vilket kan vara ett viktigt steg för att främja ett hållbart nyttjande av lantraserna som i många fall är klassade som hotade.

Mänsklig bröstmjölk innehåller allt ett nyfött barn behöver, inte minst oligosackarider som bidrar med flera hälsofrämjande effekter bland annat genom att de fungerar som probiotika i tarmarna och främjar immunsystemet. Komjölk innehåller liknande oligosackarider och tidigare studier på mjölk från kommersiella boskapsraser visar att dessa kan vara lämpliga att använda för att tillverka modersmjölksersättning och andra livsmedel med bioaktiva ingredienser för både barn och vuxna. För första gången någonsin har nu oligosackarider i mjölk från även nordiska lantraser analyserats.

– Resultaten visar att även om den breda genetiska mångfalden hos våra lantraser återspeglas i deras mjölksammansättning så har sticker vissa nordiska lantraser ut när det gäller halterna av oligosackarider. Det gör att deras mjölk kan ha stor potential i tillverkningen av livsmedel med hälsofrämjande egenskaper, säger Anne Vuholm Sunds, PhD vid Århus universitet och en av dem som skrivit rapporten.

Nya marknader behövs

NordGens uppdrag är att främja ett hållbart bevarande och nyttjande av de husdjursgenetiska resurser som finns i Norden. Men för att lantraserna ska kunna bevaras behöver de användas. Den nya studien bygger på mjölkprover som samlades in i det NordGen-koordinerade nätverket NordMilk som pågick 2016–2017.

– Den här typen av forskning är goda nyheter för de nordiska lantraserna. Om vi kan hitta nya marknader för deras produkter skapas incitament för bönder att välja dem istället för mer högavkastande kommersiella raser. Det kan leda till en ljusare framtid för lantraserna, säger Mervi Honkatukia, sektionsledare för NordGen Husdjur.

Fakta:

I studien har 80 mjölkprover från åtta olika nordiska och baltiska raser analyserats med särskilt fokus på oligosackarider. Det finns flera olika typer av oligosackarider som har olika egenskaper och de olika lantraser hade olika sammansättningar av dessa men de lantraser som ingick i det så kallade ”nordiska klustret” visade på högre totala halter av ämnena jämför med kommersiella raser. Resultaten i studien kan användas för att identifiera vilka lantraser som är av särskilt intresse när det gäller oligosackarider samt utveckla avelsstrategier för att främja dessa.

 

De lantraser som ingick i studien var:

Svensk fjällko
Norsk Dølafe
Norsk Telemarkfe
Dansk rød anno 1970
Isländsk ko
Litauisk svartvit ko
Västlig finnko
Östlig finnko

Relaterade artiklar