ANNONS

Låt maskinaffären betala flera investeringar

Tillgången på kapital har på senare tid begränsats något inom svenskt lantbruk och intresset för maskinlån har därmed ökat.
Enligt den information NilehnTeknik har fått är det numera fler som finansierar sina nya maskiner med objektet som säkerhet, så kallade maskinlån.
Detta skriver vi om i senaste numret av NilehnTeknik, som kommer ut just i dag. Tyvärr föll siffrorna i vårt räkneexempel bort från tabellen och därför publicerar vi denna artikel även här, med förhoppning att även våra tidningsläsare ser den nu. I normalfallet är det dock alltid helt andra artiklar i papperstidningen jämfört med NilehnTeknik på nätet.
För att återgå till den förändrade trenden vad gäller maskinfinansiering beror det mycket på den strukturomvandling som lantbruket just ni befinner sig i. Med allt större gårdar blir det svårare att få de likvida medlen att räcka till och man måste vara försiktig med att inteckna fast egendom.
Lantbrukarna måste hushålla med låneutrymmet och genom att ha maskinen som säkerhet finns det fortfarande utrymmen kvar att belåna fastigheten och få loss likvida medel till andra investeringar.
Men man kan även indirekt använda maskinlånen till andra projekt på lantbruket. Den som i dag har en begagnad maskin utan lån och byter in den mot en ny, som finansieras helt med maskinlån, kan till och med få pengar i handen när man byter. Anledningen är att man ofta bara behöver betala 20 procent i kontantinsats vid maskinlån och är inbytet värt mer än så, blir det pengar över.
Dessa kan användas till att köpa ytterligare en maskin eller kan man investera i något annat, exempelvis en byggnad.
För återförsäljaren blir det ingen skillnad om en kund stoppar in hela värdet av inbytet i den nya affären eller nöjer sig med minsta möjliga insats och får differensen i handen.
Hela beloppet som ska finansieras kommer från det finansbolag som återförsäljaren använder sig av.
Maskinlån är även billigt i dag. Många tillverkare använder räntemarknadsföring och genom bra räntevillkor kan dessa krediter till och med vara lönsammare än bottenlån. I dag finns det exempel på maskinlån där räntan är ner mot 0 procent.
Men det gäller att använda denna idé med förnuft och inte köpa nya maskiner bara för att få loss pengar till fler investeringar. Även om räntan för närvarande är liten ska det finnas utrymme för amorteringarna år efter år.
De finansbolag som NilehnTeknik pratat med har grundtanken att man ska hålla isär lånen för maskiner och andra investeringar på gården och de anser inte heller att man ska amortera fortare på ett maskinlån än vad den verkliga värdeminskningen är.
Enligt den principen blir det inga övervärden i maskinerna enligt ovan exempel, men går man ut på de svenska gårdarna och ser sig om finns det sannolikt många maskiner som inte är belånade och som kan användas i ett exempel enligt ovan.
Men för maskinhandeln är upplägget bra, kan lantbrukaren frigöra kapital vid en maskininvestering som medför att denne kan köpa en maskin till är det naturligtvis mycket bra både för finansbolag, maskintillverkare och för återförsäljarna.

Fakta:

Ny maskin:                                    1 200 000 SEK

Inbytesmaskin:                               800 000 SEK
Kontantinsats 20% ny maskin:  -240 000 SEK
Netto till kund vid byte:                 560 000 SEK

Anm: Förutsätter att inbytet inte har någon restskuld hos finansiär.

Tycker ni det är intressant att läsa den här typen av artiklar? Då kan ni prenumerera på magasinet NilehnTeknik. Det gör ni enklast genom att klicka här. En årsprenumeration kostar endast 299 kronor plus moms.

Puma130-10

Relaterade artiklar