ANNONS

Liten förändring gör stor skillnad

Steelwrists smarta uppfinning kan rädda många liv på arbetsplatser runt om i världen. Till en liten merkostnad kan man undvika tillbud med skopor som lossnar.

Enligt branschorganisationerna och de stora byggbolagen så byter en grävmaskinist skopa i snitt 20 till 30 gånger per dag, och i de allra flesta fall går det bra. Men nästan alla maskinister har någon gång tappat en skopa eller åtminstone sett en kollega göra det. Orsaken är i de flesta fall stress eller olyckliga omständigheter med andra ord den mänskliga faktorn. Konsekvensen av ett tappat redskap kan i många fall vara rent livshotande för de som jobbar runt grävmaskinen. Rent statistiskt sker alltså tusentals skopbyten varje dag och även om det sällan går snett så är det ett välkänt problem i branschen. Seko och Maskinentreprenörerna har bland annat gått ut med en informationskampanj förra hösten för att göra förare uppmärksamma på problemet.
– Hur många tillbuden är i verkligheten vet vi inte, mörkertalet är nog stort, säger Rolf Tengner arbetsmiljöingenjör på NCC.
När man kopplar en skopa på en grävmaskin ser föraren att man krokar i det främre fästet, men inte det med hydraullåsning där bak. Kolven kan gå ut och indikeringen på öppet redskapslås försvinner, men för den skull är det inte alls säkert att detta verkligen är låst i skopan. Det bakre fäste kan mycket väl ligga utanför låsklackarna om skopan inte kommit tillräckligt långt in mot fästet, något som kan vara förorsakat av smuts eller is.
När en skopa som inte är låst i bakre fästet vinklas från maskinen, tappar det främre fästet sitt ingrepp och skopan faller till marken. Detta är ett mycket farligt tillbud som under årens lopp resulterat i många dödsolyckor och personskador.
Nu har Steelwrist konstruerat ett nytt fäste som eliminerar dessa tillbud. Med hjälp av två små oberoende klackar låser man skopan även i den främre axeln och därmed hänger den alltid kvar även om låsningen inte går i där bak.
Konstruktionen, som är patenterad, är bra på så vis att den inte innebär någon förändring vad gäller arbetssättet för föraren.
Man krokar i maskinens redskapsfäste i skopans främre axel där dessa nya klackar håller den på plats hur skopan än rörs, samt låser skopan som vanligt.
När man vill ställa av skopan låser man upp som vanligt och endast då redskapslåset är helt öppet kan klackarna rotera åt det håll som krävs för att främre fästet ska släppa taget om skopans axel.
En annan nyhet är att indikeringen numera visar att fästet är låst, i stället för öppet. Lösningen kallas positiv låsindikering.
– Det är framförallt en fördel att detta nya säkra system inte innebär några nya sätt att hantera redskap och maskin på, säger Jan Berneryd, marknadschef på Steelwrist.
Den här nya konstruktion kallas för Front Pin Lock och används på symetriska grindfästen, det vill säga den typ vi normalt använder i Norden.
Steelwrist har valt att erbjuda alla tillverkare av snabbfästen att till en liten kostnad licensiera teknologin för att på så sätt skapa en branschstandard samt öka säkerheten och ABL är ett av de företag som redan nappat. ABL är en välkänd tillverkare av redskap och fästen till många olika maskintyper.
Steelwrist Front Pin Lock finns både till tiltrotatorer och snabbfästen och den första storleken man lanserar nu på MaskinExpo är S70, för bärare upp till 30 ton. Under hösten kommer det till S40, S50, S60 och senare även till S80 och S90.
– Vår kalkyl visar att listpriset på ett fäste eller tiltrotator med Front Pin Lock blir endast cirka 7 500 kronor dyrare än för ett utan och då pratar vi som exempel om en investering på cirka 45 000 kronor för ett snabbfäste. Merkostnaden för denna säkerhet är liten ställt i relation till fördelarna, säger Jan Berneryd.
NCC är en stor maskinägare i Sverige och har enligt Niclas de Jounge på företaget ställt Front Pin Lock som ett krav på alla maskiner från och med år 2014.
Steelwrist förbättrar även konstruktionen på sina fästen. Från att tidigare ha svetsat de flesta går man nu över till allt fler helgjutna modeller. Fördelen med detta är att man får större hållbarhet vid samma vikt då man kan ha exakt lämplig godstjocklek överallt och slipper spänningar som är oundvikligt vid svetsade detaljer.
Steelwrists delar gjuts utomlands, men bearbetningen sker i den egna anläggningen i Sollentuna. Det är mer kostsamt att ta fram en gjuten konstruktion, men om man räknar med att tillverka minst 1 000 enheter av en serie blir det genast mer intressant.
Steelwrist säljer i dag sina fästen och tiltrotatorer via återförsäljare, men ökar allt mer inom segmentet OEM, det vill säga man säljer till maskintillverkare som fabriksmonterar utrustningen som sin.
Men även när Steelwrist säljs som OEM är de svarta med gröna slangar och Steelwrist i vitt oavsett vilken färg och fabrikat det är på grävmaskinen.

En relativt enkel detalj ökar säkerheten med skopan på grävmaskinen väsentligt. Jan Berneryd, marknadschef på Steelwrist förevisar hur stoppklackarna roterar så att främre fästet kommer in, men att de inte kan rotera åt andra hållet och släppa skopan utan att man aktivt öppnar redskapslåset med hydrauliken.

Här hade skopan glidit ur det främre fästet som det varit en vanlig konstruktion. Med klackarna på Front Pin Lock hålls skopan kvar oavsett vinkel.

Här syns de två klackarna monterade på en stav. De kan rotera så redskapets fäste kommer in, men kan endast snurra åt andra håller för att släppa ut när redskapsfästet är öppet med hjälp av hydrauliken.

Relaterade artiklar