ANNONS

Litet behov av tidig svampbekämpning i höstsäd men bevaka rost

Angreppen av svampsjukdomar i höstsäden är överlag små. Brunrost i råg och kornrost i höstkorn finns i en del fält. Förekomst av gulrost i höstvete har noterats i något enstaka fält. Bevaka därför fälten kontinuerligt.

Uppmaningen kommer från Jordbruksvetet som även berättar att det finns tidiga svampangrepp där bekämpningströskeln är uppnådd och behandling är motiverad. I övriga fält är tidig behandling inte aktuell ännu. Den absolut viktigaste och i särklass mest lönsamma bekämpningen i höstvete är vid fullt utvecklat flaggblad.

Höstvete och rågvete
Förekomst av sporulerande gulrost har noterats i något enstaka höstvetefält i sorten Kask. Det har även noterats enstaka förekomst av brunrost i rågvete. Svartpricksjuka finns som alltid vid denna tid på de äldsta bladen i många fält. Dessa angripna blad vissnar nu och för att svartpricksjuka ska utvecklas vidare krävs regnig väderlek. Bekämpning före DC 37 är mycket sällan motiverad. Även i fält med vete efter vete och skörderester på markytan (riskfält) är angreppen av vetets bladfläcksjuka små. Aktiv mjöldagg finns i en del fält, varav ett fåtal fält med kraftigare angrepp. Bevaka fälten kontinuerligt för angrepp av rost, mjöldagg och riskfält för vetets bladfläcksjuka.

Höstråg och höstkorn
I södra Sverige är de mest betydande svampsjukdomarna rost, brunrost i råg och kornrost i höstkorn. Brunrost i råg och kornrost i höstkorn förekommer i en del fält. Det är först vid högre temperaturer som angreppen riktigt tar fart och snabbt kan utvecklas. Mindre angrepp av sköldfläcksjuka finns i råg och höstkorn på de äldre bladen. För att angreppen ska utvecklas och bli betydande krävs regnig och sval väderlek under en längre period, vilket sällan sker. Mjöldagg i råg och höstkorn är sällan av större betydelse. I höstkorn kan även kornets bladfläcksjuka uppträda, men betydande angrepp är sällsynt. Däremot är det vanligt med fysiologiska fläckar/sortfläckar i höstkorn som lätt kan förväxlas med svamp.

Preparat – Tidiga behandlingar
Gulrost, kornrost eller brunrost: Folicur Xpert 0,3-0,4 l/ha, Mirador Forte 0,5 -0,6 l/ha, Orius 0,25–0,35 l/ha eller Comet Pro 0,25 l/ha. Comet Pro bör blandas med Orius 0,2 l/ha vid etablerat angrepp.

Vetets bladfläcksjuka (DTR): Patel/Poleposition/Protendo 0,25-0,3 l/ha, Proline/Soratel 0,3-0,4 l/ha

Mjöldagg: Huvudalternativet är Talius 0,125-0,15 l/ha. Alternativt Flexity 0,25 l/ha, Property 0,25 l/ha, Upstream 0,15-0,25 l/ha eller Tern/Leander 0,4-0,5 l/ha. Talius har bäst långtidseffekt medan Tern/Leander har bäst stoppande effekt.

Från DC 37 är bredare lösningar, oftast med SDHI-medel bättre alternativ.

Relaterade artiklar