ANNONS

LRF hoppas på rättvisa i klimatdebatten

I torsdags presenterade Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport som granskar regeringens klimatpolitik. Den här gången med en fördjupning om det svenska jordbrukets klimatpåverkan.

– Vi hoppas att Klimatpolitiska rådets rapport leder till en mer rättvis diskussion om jordbrukets roll i klimatarbetet. Det är viktigt att vi skiljer på fossila och biogena utsläpp. Jordbrukets biogena utsläpp kan inte upphöra helt eftersom de är en del av de biologiska processer som är nödvändiga för att producera mat och för viktiga ekosystemtjänster som till exempel biologisk mångfald, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF.

Det Klimatpolitiska rådet drar två slutsatser kring jordbrukets potential att bidra till klimatmålen. Att åtgärder inom jordbruket kan inte ersätta bristande politik i andra sektorer, eller ge enkla utsläppsminskningar på kort sikt och att det behövs tydligare målsättningar och konkreta styrmedel för att jordbruket ska bidra till omställningen.
– Vi måste komma ihåg att det absolut viktigaste för samhället i klimatfrågan är att fasa ut fossila bränslen. Klimatpolitiken gör ett misstag om man sätter alltför stort fokus på de biogena utsläppen. Klimatmålen är gemensamma mål för hela samhället men jord- och skogsbruk ska och kan inte kompensera för andra sektorers fossila utsläpp. Särskilt inte när vi väntar på en uppdaterad svensk livsmedelsstrategi som ska öka vår försörjningsberedskap. I ett sådant läge kan vi inte göra det ännu svårare att producera mat i Sverige.
Klimatpolitiska rådet bedömer att en ökad konkurrenskraft hos Sveriges lantbruksföretag kan stärka klimatarbetet i det svenska jordbruket, även om en ökad svenska livsmedelsproduktion riskerar att öka de territoriella utsläppen. Rapporten konstaterar att utsläppsintensiteten för svenska livsmedel är lägre än för genomsnittet i EU.
– Ungefär 70 procent av svenskarnas utsläpp från livsmedel sker utanför Sverige. Om svenskt lantbruk skulle eliminera de biogena utsläppen måste vi importera all mat. Det är lika dåligt för klimatet som det är för den svenska livsmedelsberedskapen. LRF och Klimatpolitiska rådet har på varsitt håll kommit till slutsatsen att det med rätt insatser går att minska lantbrukets klimatpåverkan med en fortsatt stark svensk livsmedelsproduktion, säger Palle Borgström.

 

Relaterade artiklar