Rätt mängd kväve till maltkornet
Markens kväveleverans styr behovet av kväve till maltkorn mer än avkastningsnivån. Det visar försök och därför anser man på Yara att tidigare års skördar och proteinhalter ger en bra vägledning inför vårens gödsling i maltkorn.
Enligt Ingvar Gruvaeus på Yara är det svårt att gödsla rätt och förök visar att optimal kvävegiva skiljer mycket mellan olika platser. I ett nyhetsbrev från Yara berättar han att det bror på att markens leverans av kväve påverkar behovet och denna leverans varierar år från år. Det gör det komplicerat att hamna rätt vad gäller mängden kväve i maltkorn.
Ingvar Gruvaeus anser att den bästa strategin är att skjuta på beslutet genom att dela kvävegivan. Förr trodde man att sen kvävegiva gav för stor proteinhalt, men det har visat sig vara fel. Man kan mycket väl ge en startgiva vid sådd och komplettera senare, det viktigaste är att det blir rätt mängd.