ANNONS

Maskiner för majs – viktigt på Tech Agro

I dag är det sista dagen lantbruksmässan Tech Agro har öppet och sammanfattningsvis får man säga att det varit ett intressant evenemang. Mässan som återkommer i månadsskiftet mars/april vart annat år hade 762 utställar och gott om besökare.
Allt fler majssåmaskiner gör sitt intåg i Europa. Amerikanska Great Plains köp av brittiska Simba innebar att vi fick ytterligare ett fabrikat att välja på.
Man kan naturligtvis så majs på flera sätt och ett av de enklare, som för många lantbrukare inte innebär någon stor investering är att så med en vanlig Rapid. Väderstad tog för några år sedan fram en utrustning för att sektionera utsädesbehållaren så man endast fyllde på utsäde över de billar som var i drift under majssådden. Försök visade att man många gånger fick ett tillfredsställande resultat vid sådd av majs med Väderstad Rapid.
Men för de som vill så majsen med precisionssåmaskin visades det många nyheter på lantbruksutställningen Tech Agro i tjeckiska Brno.
Ett exempel är Great Plains majssåmaskin med dubbelrad. Billen är konstruerad så att majsfröet placeras i ett 20 centimeter brett band för varje rad. Radavståndet är som vanligt 75 centimeter. Detta främjar rotuvecklingen och ger större skörd. Anledningen är att majsens rötter växer i en cirkel runt plantan. Når rötterna grannplantans så slutar den växa åt det hållet. Great Plains har majssåmaskiner med detta system i arbetsbredder från 4 till 24 rader.
Tyska Amazone lanserade för några år sedan precisionssåmaskinen EDX.
Maskinen bygger på såmaskinen Citan vad gäller ram och tank men i stället för att ha utsäde i tanken har man gödning i den.
Nytt med Amazone EDX jämfört med tidigare specialsåmaskiner är en central behållare för utsädet samt pneumatisk utmatning.
Fröet blåses ner i marken där det direkt trycks fast av ett hjul. Det ska ge en mycket exakt fröplacering även i hög hastighet och Amazone EDX kan enligt uppgift köras i upp till 15 km/h. EDX klarar även växtrester och fungerar i system med reducerad jordbearbetning.
De första maskinerna testkördes redan år 2007 men då endast som bogserade. Nu finns EDX även som buren precisionssåmaskin med mindre arbetsbredd.
Även svenska Väderstad har sett fördelen med en speciell maskin för sådd av majs, sockerbetor och andra radsådda grödor och gett sig in i leken på allvar. Hösten 2011 visade man upp såmaskinen Tempo som finns i några olika storlekar. Även denna är konstruerad för att så med stor precision i hög fart. Maskinen visades naturligtvis på Tech Agro då majs är en stor gröda i Tjeckien.
Tech Agro var endast fem månader efter lantbruksmaskinsutställningen nummer ett, nämligen Agritechnica och mängden nyheter, framförallt vad gäller traktorer var därmed begränsad i Brno.
Vi har redan skrivit om fyra nya modeller från Massey Ferguson och en från Zetor på www.nilehnteknik.se
En trend är självgående växtskyddssprutor vilket visades upp i många montrar.
Fördelarna är att man erhåller en maskin som är helt anpassad för växtskyddsarbete och därmed kan man förvänta sig att resultatet blir bättre än när man kör med en traktor och tillkopplad maskin.
En självgående växtskyddspruta kostar från cirka 1 miljon kronor och uppåt.
Den är alltid körklar och man vet att det fungerar. När man kopplar av och på en spruta till traktorn finns det alltid en risk att något krånglar.
Med den självgående växtskyddssprutan är man således alltid beredd och tiden från att man bestämmer sig för att utföra ett växtskyddsarbete och till dess man är igång blir kortare.
Eftersom självgående växtskyddssprutor har hydrostatisk transmission är det lättare att anpassa till optimal hastighet och många gånger kör man lite snabbare än med en traktor och därmed ökar kapaciteten.
Den självgående sprutan driver och styr på alla fyra hjulen. Det innebär att framkomligheten blir bättre, det blir färre spår i grödan och det blir enklare att backa in i hörnor och passera hinder.
En självgående växtskyddsspruta håller sannolikt längre än en bogserad. Det finns de som kör 1 500 timmar per år med dem i 7–8 år och därefter renoveras rampen och man kör ytterligare 4–6 år. Då har man nått 20 000 timmar och det klarar inte en bogserad maskin och inte heller alla traktorer. På så vis blir den självgående växtskyddssprutan lönsam på många gårdar.

Svenska Väderstad säljs genom samma kanaler som Claas i Tjeckien. På bilden syns även Väderstads nya precisionssåmaskin Tempo.

Amazone EDX finns nu även som buren modell och har tre gånger så stor kapacitet som befintliga specialsåmaskiner tack vare en ny teknik som tillåter högre framkörningshastighet.

Fröet blåses ut med tryckluft till billen. Därmed blir fröplaceringen exakt med Amazone EDX.

Yield Pro 3025 är en ny precisionssåmaskin från Great Plains. Den har en behållare som rymmer 5 285 liter och 75 centimeters radavstånd. Antalet rader är 12.

Tecnoma tillverkar självgående växtskyddssprutor och har flera modeller på sitt program. Denna heter Laser 4236/18 GVS. Ur modellbeteckningen kan man utläsa att tanken rymmer 4 200 liter och att rampen kan vara 18 till 36 meter bred. Maskinen har hydrostatisk transmission och toppfarten är 40 km/h.

Relaterade artiklar