Mikroorganismer binder kol i marken
Jorden innehåller tre gånger mer kol än atmosfären och utför en viktig kolsänka. Att mikroorganismerna spelar den överlägset viktigaste rollen för lagring av kol i jorden är enligt forskarna värdefull information i kampen mot klimatförändringarna och förbättringen av jordens kvalitet för jordbruk och livsmedelsproduktion.
Det rapporterar företaget Agritron som hänvisar till ny forskning om mikroorganismernas förmåga att lagra kol i marken. Den är minst fyra gånger så viktig mot övriga processer i jorden visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.
Tidigare forskning har bevisat att effektiviteten av mikrobiell kolanvändning är viktig för markens kol- och näringskretslopp, nu har det visats att den är överlägset viktigare än alla andra faktorer.
– Fokus har flyttats till mikroorganismernas påverkan i marken, säger Stefano Manzoni, docent vid Insutitionen för naturgeografi, i ett pressmeddelande från Stockholms Universitet.
Resultatet i studien är av stor betydelse även för framtidens livsmedelsproduktion. Förvaltning och skötseln av jordbruksmark behövs ses över för att skapa en effektiv mikrobiell kolanvändning, som enligt forskarna kan förbättra jordens hälsa och säkerställa en hållbar produktion av livsmedel för kommande generationer.
En effektiv metod för att bygga mullhalt i jorden och därmed binda mer kol är Bokashi. Tekniken innebär att organiskt material återvinns och fermenteras och därmed matas jordmikroberna med lättsmält och näringsrikt material. Det skapas en hälsosam och näringsrik jordmiljö som främjar tillväxt och bidrar till hållbar trädgårdsodling och jordbruk.
Till skillnad från traditionell kompostering frigör Bokashimetoden inte heller kol som CO2 i atmosfären. Ett viktigt miljömål för att minska koldioxidutsläppen.