ANNONS

Mindre metan från kon

Svensk satsning för att minska utsläpp från Svensk Röd Boskap genom selektiv avel. Det är Växa som  ansluter sig till ett nytt globalt initiativ på 27,4 miljoner dollar för att minska metanutsläpp från nötkreatur genom att utnyttja naturliga variationer i hur djur smälter sin föda.

Med stöd från Bezos Earth Fund och Global Methane Hub kommer satsningen att stödja forskning och avelsprogram i Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika och Oceanien för att identifiera och öka aveln för klimateffektiva nötkreatur.
— Det här initiativet är en hörnsten i en bredare global satsning för att påskynda forskning till allmän nytta om metan från idissling. Tillsammans med Bezos Earth Fund, som en del av Enteric Fermentation R&D Accelerator, bygger vi en öppen och samordnad grund som sträcker sig över länder, raser och arter – och levererar praktiska lösningar som minskar utsläpp och stöttar lantbrukare världen över, säger Hayden Montgomery, programdirektör för jordbruk vid Global Methane Hub.
— Jag är hedrad över att få vara en del av initiativet kring Svensk Röd Boskap (SRB), som investerar i olika teknologier för att registrera metanutsläpp från röda kor i Norden, Kanada och Storbritannien. Denna samarbetsinsats syftar till att möjliggöra selektiv avel av mer metaneffektiva kor av den röda rasen, säger Dr. Elisenda Rius-Vilarrasa, genetiker vid Växa och projektledare för Red-projektet.

Del av ett internationellt samarbete
Initiativet är en del av Global Methane Genetics-initiativet – ett internationellt samarbete som arbetar för att göra metaneffektivitet till en standard inom nötkreatursavel. Satsningen kommer att undersöka mer än 100 000 djur, samla in data om metanutsläpp och integrera resultaten i både offentliga och privata avelsprogram för att leverera långsiktiga, kostnadseffektiva klimatfördelar.
Metan är en kraftfull växthusgas,  mer än 80 gånger starkare än koldioxid över en 20-årsperiod. Nötkreatur är den största källan till boskapsrelaterade metanutsläpp. Men även inom samma besättning släpper vissa djur naturligt ut upp till 30 procent mindre metan än andra. Forskare säger att det går att uppnå en permanent minskning av klimatpåverkan genom att välja ut och avla på dessa djur med lägre utsläpp – precis som lantbrukare länge har gjort med mjölkproduktion eller fertilitet.
— Att minska metanutsläppen från nötkreatur är en av de mest eleganta lösningarna vi har för att bromsa klimatförändringarna. Tack vare samarbetet med Global Methane Hub stöder vi ett initiativ som använder urgamla urvalsmetoder för att identifiera och främja nötkreatur med naturligt låga utsläpp – och därigenom säkra klimatfördelar för kommande generationer, säger Dr. Andy Jarvis, chef för The Future of Food vid Bezos Earth Fund.
Eftersom dessa egenskaper redan finns i befintliga besättningar behöver lantbrukare inte ändra sitt utfodringssystem eller investera i ny infrastruktur med denna metod, vilket gör det enkelt att delta i klimatarbetet utan att störa den dagliga verksamheten.
— Det här arbetet förenar det bästa från vetenskapen, industrin och det globala avelssamhället för att påskynda genetisk förbättring för metaneffektivitet världen över. Det passar väl in i vårt uppdrag vid WUR att utforska naturens potential för att förbättra livskvaliteten, säger professor Roel Veerkamp, ledare för initiativet vid Wageningen University & Research (WUR).
Med tiden skulle detta tillvägagångssätt kunna minska metanutsläppen från nötkreatur med 1–2 procent per år, vilket sammanlagt kan ge en minskning på 30 % under de kommande två decennierna, utan att förändra foder, infrastruktur eller produktivitet.

Relaterade artiklar