Nederländerna översvämmas av gödsel
Det nederländska gödselöverskottet kommer att öka kraftigt på kort sikt och kommer att femdubblas fram till år 2026. Orsaken är skärpningen av reglerna för vattenförorening från och med den 1 januari i år.
Denna så kallade undantagsregel löper ut 2024. Undantagsregeln möjliggjorde att nederländska lantbrukare kunnat sprida mer gödsel på sin mark än de flesta andra europeiska lantbrukare.
Under detta år införs även buffertremsor längs diken som inte får gödslas. Dessutom har den avgående jordbruksministern Piet Adema utökat det område som är förorenat med gödselmedel, där vattenkvaliteten är så dålig att det nu ska spridas mindre gödsel, från 40 till 60 procent av Nederländerna.
Enligt Center for Manure Evaluation, NCM, kommer dessa tre ytterligare åtgärder inom tre år att leda till en betydande ökning av det inhemska gödselöverskottet.
Kostnaderna för hanteringen av gödsel i Nederländerna kan fördubblas från i dag 20 till 25 euro per ton till 40 till 50 euro per ton.
– Det kommer att bli en kostnadsfaktor som många lantbrukare inte kan bära, säger Jan Roefs, direktör för NCM, i en intervju i tyska Agrar Heute. Experter fruktar en fullständig avstängning av gödselmarknaden i Nederländerna.
Han berättar vidare i intervjun i Agrar Heute att från och med nästa år kommer det att uppstå en akut brist i Nederländerna på 300 000 tankbilar, vardera med en kapacitet på 35 ton flytgödsel.