Nollrutorna börjar synas i fält
Höstvetet befinner sig i bestockningsfas till tidig stråskjutning nere i Syd. Våren har varit torr i Syd- och Mellansverige och har gjort att vårbruket fungerat bra. Mars månad bjöd enbart på ett par tillfällen med lite nederbörd och än så länge i april har det fortsatt på samma spår.
Yara rapporterar att det varit optimalt väder för väl bestockade fält, torrt och inte alltför varmt men tillräcklig markfukt för viss kväveeffekt av tidig giva. Yara har på många ställen sett väl bestockade plantor från hösten och behovet av kväve är framförallt i stråskjutning. Prognosen framåt visar på möjlighet till några millimeter regn under helgen eller början av nästa vecka i stora delar av Götaland och Svealand. Samtidigt väntas varmare temperaturer, vilket sannolikt kommer sätta fart på utvecklingen och innebära att fler höstvetefält når stråskjutningsstadiet. Det är därför ett bra läge att lägga ut huvudgivan/andra kvävegivan. Givan blir därmed tidig och man kan eventuellt spara lite mer till sena givor än normalt för att inte överdosera om torkan fortsätter.
Höstråg och höstkorn
Höstråg och höstkorn är längre fram i utvecklingen och har redan gått in i stråskjutning, även i Mellansverige. Om huvudgivan ännu inte är lagd, är det absolut dags och helst före nästa regn. Observera att för hybridråg finns nya kväverekommendationer med sänkta nivåer.
Höstraps
I södra Sverige har rapsen nått medio knoppstadium. Där bör andra givan vara ute nu. I norra Götaland och Svealand är rapsen i tidigt knoppstadium och om andra givan ännu inte är lagd, är det verkligen hög tid att göra det. Om det inte kommer regn inom de närmaste dagarna och man har möjlighet att bevattna kan nog en liten giva på 10 mm vara en god ide för att få effekt på gödslat kväve.
Kombinationen marktäckning och N-Testervärdet från Nollrutan ger dig en god bild av kväveupptaget. Du kan nu enkelt mäta kvävebehovet i höstvetet, allt via Atfarm.
Område Syd Skåne
Mätningar av höstvetets kväveupptag utfördes i början av veckan (måndag-tisdag) runt om i Skåne. Fälten har alla gödslats mellan den 3-20 mars med kvävegivor mellan 54-100 kg N/ha. Grödan befinner sig i bestockningsfas, DC 22-26 och vissa fält är redan i tidig stråskjutning, DC30-31.
Mätresultatet visar på generellt ganska hög kväveupptagsnivå i Nollrutan och pekar därmed på ett bra bestockat bestånd som tagit upp kväve under hösten. Även om utvecklingen kommit i gång tidigt, har få fält hunnit ta upp särskilt mycket av det tillförda kvävet. Kväveupptaget är alltså än så länge lågt av det gödslade kvävet och beror troligen på låg tillväxt och begränsad markfukt.