ANNONS

Ny webbplats underlättar för ISOBUS

Agricultural Industry Electronics Foundation, AEF, är en medlemsorganisation för lantbruksmaskintillverkare över hela världen. Deras främsta uppgift är att upprätthålla en gemensam standard för elektronisk kommunikation mellan traktorer och redskap, det vi kallar ISOBUS-standard.
I dag finns det många exempel där en traktor av ett fabrikat kan kopplas framför en maskin av ett annat fabrikat och då kommunikationen dem emellan sker felfritt. Fördelen med systemet är att man, då allt fungerar som det ska, kan använda traktorns monitor även för att styra maskinen. På så sätt slipper man fylla hytten med dataskärmar och monitors.
På AEFs webbplats kan man under adressen: www.aef-online.org/ se vilka traktorer och redskap som följer ISOBUS-standard och som fungerar ihopa. Man kan söka på såväl fabrikat som modell och sidan är öppen för alla.
Men ibland går det inte som man tänkt sig även om det ska fungera på pappret.
Då kan man felsöka på AEFs webbplats och en anledning kan vara att mjukvaran måste uppdateras i traktorn eller maskinen.
– Man kan ha en för gammal version av programvara och måste då uppdatera till nästa nivå, säger Klaus-Herbert Rolf, marknadschef på AEF.
Denna funktion hos AEF kommer endast återförsäljare och serviceföretag åt.
– Det är en mycket bra funktion eftersom vi varit ute för att de olika företagen hela tiden skyller på varandra när det är fel och då hamnar lantbrukaren i kläm.

Relaterade artiklar