Nya fall av rotgallnematod
Jordbruksverkets inventeringar och uppföljning av pågående fall av rotgallnematoderna Meloidogyne chitwoodi och Meloidogyne fallaxvisar att misstankarna om rotgallnematoder i några fall kan uteslutas och två nya fall bekräftas. Båda de nya fallen finns i Skåne. I dagsläget är 16 odlare drabbade.
Tidigare i våras rapporterade Jordbruksverket om misstankar om att rotgallnematoder drabbat ett potatisfält på en försöksgård utanför Kristianstad. Efter en upptäckt av rotgallnematoder i ett prov som försöksgården själva tagit ut beslutade Jordbruksverket om växtskyddsåtgärder för fältet och jobbade vidare med kartläggning och mer provtagning. Resultaten visar ingen förekomst av rotgallnematoderna, vilket gör att Jordbruksverket upphävt alla åtgärderna.
– Försöksgården agerade föredömligt med en tidig anmälan. Åtgärderna är betungande men det kan vara helt avgörande för en effektiv bekämpning och minskad risk för spridning att vi kan sätta in tidiga åtgärder. Därför är det i vissa fall också motiverat att agera på misstanke även om vi senare får upphäva åtgärderna, säger Carin Bunnvik, enhetschef på Jordbruksverkets växtregelenhet.
Åtgärderna för att bekämpa rotgallnematoderna är omfattande och består till största delen av att utesluta värdväxter för rotgallnematoderna, som potatis och morötter, för att svälta ut nematoderna. De kraftigaste åtgärderna görs första året med intensiv bekämpning av ogräs och genom att sätta hela fälten i träda, det vill säga att ingen gröda får odlas. Åren efter anpassas åtgärderna utifrån de resultat som uppföljande provtagningar visar. I de flesta fall innebär det stegvis lättnader för drabbade odlare.
Andra anmälda misstankar har gällt redan skördad potatis. Även där har tillfälliga åtgärder vidtagits som sedan kunnat upphävas när misstankarna avskrivits.
Inventeringen 2023 har hittills visat på ett nytt fall
Under 2023 kommer Jordbruksverket också att ta ut nära 200 jordprov och undersöka nära 300 prov av potatisknölar för att inventera efter rotgallnematoderna. Proverna tas i anslutning till potatisodling som ska bli matpotatis, stärkelse eller utsädespotatis. I inventeringen 2023 har hittills ett nytt fall i Skåne upptäckts.
Uppföljning av tidigare fall visar att fler är drabbade
Rotgallnematoderna har tidigare hittats på ett fåtal platser i Skåne och Blekinge samt på enstaka platser i Halland och Västra Götaland. Jordbruksverket har tidigare rapporterat att uppföljningen av fallen visar på goda resultat av strategin, men att den är både krävande och tar tid. För ett av de första fälten som blev angripet av rotgallnematoder 2017 har alla restriktioner kunnat hävas.
I uppföljningen av ett av de senare fallen har ett bredare spårningsarbete gjorts. Där visar resultaten så här långt att ytterligare ett företag i Skåne är drabbat.
Jordbruksverkets beslut en förutsättning för ersättning
Rotgallnematoderna är mycket små rundmaskar som är listade som karantänskadegörare i EU och som ska hanteras enligt växtskyddslagen. Det innebär att de måste bekämpas med målet att utrotas. De sprids bland annat med jord och utsäde. För potatisodlare är det viktigt att använda friskt utsäde, för att minska risken att drabbas. Det gäller både odlare med kommersiell verksamhet och fritidsodlare. För att minska riskerna för förökning och spridning av rotgallnematoder bör odlare tänka riskmedvetet när de delar maskiner och planerar sin växtföljd.
För att åtgärderna inte ska avskräcka någon att anmäla misstankar om karantänskadegörare finns ett ersättningssystem.
– Vi möter ofta ett stort engagemang för att bekämpa karantänskadegörarna, men ersättning kan vi bara ge utifrån de åtgärder som Jordbruksverket beslutar. Därför är det viktigt att vi har en bra dialog med företagen och en samsyn om de bästa åtgärderna.