ANNONS

Nytt effektivt ogräsmedel

En ny era av ogräsbekämpning är nu inledd för de svenska lantbrukarna.
Innovationen AVOXA innehåller de två aktiva substanserna Pinoxaden och Pyroxulam, som tillsammans formar en bred och effektiv gräs- och örtogräsherbicid i höstvete, vårvete, råg och rågvete.
-Det här ger en ny nivå av kontroll på ogräsen, säger Erik Jönsson, Sales & Field Technician på Syngenta. Inte minst på flyghavre, där befintliga äldre produkter ofta lämnar dvärgplantor som kan gå i vippa, fröa av sig och därmed öka problematiken till nästa år. Det gör inte AVOXA!
En efterlängtad nyhet för alla som vår behandlar mot gräs och örtogräs!
HELT NY AKTIV SUBSTANS
I mars i år blev vårherbiciden AVOXA från Syngenta registrerad i Sverige. En herbicid med en helt ny aktiv substans för att effektivt bekämpa gräs-och örtogräs i höstvete, vårvete, råg och rågvete.
– Det är jätteroligt att kunna erbjuda en såhär komplett produkt till de svenska växtodlarna, säger Erik Jönsson, Sales & Field Technician på Syngenta. AVOXA är ensam om att ge mycket goda effekter mot alla gräsogräs i den svenska veteodlingen. Den kan allt från flyghavre och kvickrot till renkavle och losta med flera. Och dessutom med en bred örtogräsprofil!
Den nya aktiva substansen Pinoxaden kommer från Syngentas egen forskning och utveckling, och är nu för första gången registrerad i Sverige.
– Ofta när det lanseras en ny produkt på herbicidområdet så är det inte så mycket nytt i praktiken, utan det handlar då om redan befintliga aktiva substanser som kommer i en ny blandning eller formulering, säger Erik Jönsson, och fortsätter:
– Men i fallet med AVOXA är det alltså en lansering av en helt ny aktiv substans. Det är inte varje dag det händer!
TAR KAMPEN MOT OGRÄSEN AVOXA innehåller förutom Pinoxaden också den kraftfulla aktiva substansen Pyroxsulam. De båda aktiva substanserna kompletterar varandra mycket bra och kombinationen ger kraftfull effekt mot nästan alla vanliga gräsogräsarterna såsom flyghavre, kvickrot, renkavle och åkerven och de flesta viktiga örtogräsarterna.
– Det här ger en ny nivå av kontroll på ogräsen, säger Erik Jönsson. Inte minst på flyghavre, där befintliga äldre produkter ofta lämnar dvärgplantor som kan gå i vippa, fröa av sig och därmed öka problematiken till nästa år. Det gör inte AVOXA – den kontrollerar hela ogräsplantan från rot till sidoskott och minskar därmed fröbanken på sikt.
Kombinationen av två substanser ger också en stor fördel vid bekämpning av exempelvis renkavle, som är ett ogräs känt för att snabbt utveckla resistens mot ogräsmedel. Den unika kombinationen av de här två aktiva substanserna i AVOXA minskar selektionstrycket jämfört med andra produkter och ger mer tillförlitliga gräsogräseffekter.
Om det av någon anledning inte råder optimala förhållanden för den ena aktiva substansen så finns den andra substansen där för att täcka upp, och därmed ändå leverera ett fläckfritt resultat.
– Det vi har sett i tyska och polska försök, samt i de svenska försöken från i fjol, är att vi får en mycket hög ”lägstanivå” med AVOXA. Produkten levererar oavsett temperatur, ogrässtorlek, luftfuktighet etc. Alla vet hur det perfekta tillfället för ogräsbekämpning ska vara – små ogräs, hög temperatur, hög luftfuktighet och vindstilla – men i praktiken är det svårt att genomföra all sin ogräsbekämpning under sådana förhållanden. Då är det skönt som växtodlare att ha en produkt som man vet levererar under samtliga förhållanden som odlingssäsongen erbjuder, avslutar Erik Jönsson från Syngenta.
AVOXA testas under 2020 i ytterligare försök under svenska förhållanden, både i interna försök och i officiella försök i Sverigeförsökens regi. Det finns en mindre volym tillgänglig att köpa hos Lantmännen redan i år.

FAKTA: AVOXA innehåller 33,3 g/l Pinoxaden (HRAC grupp A) och 8,33 g/l Pyroxulam (HRAC grupp B)
Ogrässpektrum: Flyghavre, renkavle, kvickrot, sandlosta, rajgräs, hönshirs, åkerven samt flertalet relevanta örtogräs
Maxdos: 1,65 l/ha
Godkänd för användning i: Vete, råg och rågvete, stadie 22-32
Förpackningsstorlek: 2×10 l
En behandling per gröda och säsong. Inga restriktioner vad gäller efterföljande gröda

Relaterade artiklar