ANNONS

Nytt miljösystem för lösgående suggor minskar utsläppen av ammoniak

Seges Innovation har testat tre olika system för utgödsling i grisningsstallar för lösgående digivande suggor. Testresultatet  visar att det är möjligt att minska ammoniakutsläppen.

I traditionella boxar är området där suggan lämnar avföring begränsat av grisningsbyglarna. I det test som SEGES genomför för de lösgående suggorna finns istället ettt tråg för att fånga upp gödsel från grisningsboxen. Det är en ny och enkel lösning för att samla upp gödsel från lösgående suggor.

Många danska grisuppfödare är redan igång med processen och kommer i framtiden att bygga för lösgående suggor när de renoverar stallen. I dessa boxar har suggan möjlighet att gödsla i en större del av boxen när den rör sig runt. Detta resulterar i en större yta med gödsel och därmed högre utsläpp.

– Vi har tagit fram tre lösningar som är utformade efter suggans beteende och som kan få ut gödseln ur stallet fortare. Vi testar uppdelat linspel, linspel med sluttande väggar och gödseltråg. För att ta reda på vilka system som har störst potential mäter vi utsläppen av både ammoniak och metan samt gödsellukten, förklarar Stine Grønborg, konsulent på SEGES Innovation.

 

Ekonomi och potential spelar in
Hittills har alla tre systemen visat en minskning av metan och ammoniak. Det återstår att se vilken lösning som är bäst för lantbrukaren, men alla tre systemen har gett resultat.
– Med de här tre stallsystemen är det möjligt att uppnå både hög djuromsorg i boxen och en låg miljöpåverkan. Vilket system som är bäst för lantbrukaren beror på hur stor potentialen är att minska utsläppen samt de ekonomiska förutsättningarna för lantbrukaren att implementera lösningen, förklarar Stine Grønborg.

 

Kalla månader kan påverka mätningarna
– Resultaten från vinterperioden kan ha en inverkan på utsläppen, jämfört med mätningarna under sommarmånaderna. Förklaringen är att lantbrukaren inte ventilerar ladugården lika kraftigt under de kalla månaderna som  under de varmare perioderna., säger Stine Grønborg.

Klicka här för att läsa mer om försöket

Relaterade artiklar