Oenighet om hållbar djurproduktion
Europaparlamentets jordbruksutskott diskuterade i måndags, den 30 juni, hur EU bör främja hållbar djurproduktion. Det fanns en bred enighet om behovet av att stärka sektorns hållbarhet, men stora skillnader i synen på vilka typer av producenter som bör prioriteras, småskaliga jordbruk eller storskaliga aktörer, extensiv eller intensiv produktion.
Diskussionen baserades på ett utkast till jordbruksutskottets initiativrapport om hållbar djurproduktion. I utkastet, som förberetts av rapportören Carlo Fidanza (ECR, IT), föreslås att åtgärderna ska kunna gynna olika typer av producenter och bidra till en mer cirkulär ekonomi. Fidanza vill även att EU-kommissionen inrättar en högnivågrupp för animaliefrågor, liknande den som tidigare inrättats för vinsektorn.
Debatten i jordbruksutskottet berörde även andra aktuella frågor, såsom laboratorieodlat kött, smittsamma djursjukdomar, kvaliteten på kött importerat från Mercosur, där länderna Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay ingår, och behovet av en stark budget för nästa programperiod för den gemensamma jordbrukspolitiken, CAP.