ANNONS

Öka eller minska betodlingen

Precis som tidigare år är det möjligt att handla med kontrakteringsrätter inför kommande odlingsår vad gäller sockerbetor. Sista handelsdag inför 2011 är den 31 januari. För fastighetsöverlåtelser/arrende accepteras handel vid aktuell tidpunkt för affären.

Så här skriver Nordic Sugar om kontrakteringsrätter för sockerbetor;

Överföring av kontrakteringsrätter är en helt frivillig möjlighet, som det är upp till varje enskild betodlare att utnyttja.

Kontrakteringsrätt – vad är det?
Kontrakteringsrätten innebär en förhandsrätt att teckna och erhålla odlingskontrakt med Nordic Sugar för kommande odlingsår på de villkor som framgår av gällande branschavtal (§3.1):

Produktionskvoten av vitt socker är tilldelad Danisco Sugar. Under kontraktstiden, upplåts dock delar av produktionskvoten via det enskilda kontraktet till en odlare som brukar en fastighet med känt transportavstånd till Danisco Sugars sockerbruk.
Kontrakteringsrätten består för den odlare som är registrerad för kontraktet i den mån han önskar odla betor och efterlever avtalets bestämmelser, allt under förutsättning att kontraktet inkommit inom föreskriven tid.

Vem kan överlåta kontrakteringsrätt?
Den person som skriver på kontraktshandlingarna betecknas som den aktive betodlaren och har därmed kontrakteringsrätt enligt reglerna i gällande branschavtal. Kontrakteringsrätt kan överlåtas permanent eller upplåtas för en tidsbegränsad period. Överlåtande odlare kan välja att överföra hela eller delar av sin kontrakteringsrätt till annan aktiv odlare. Under en övergångsperiod gäller en övergångsregel som syftar till att ge arrendatorer och jordägare en tidsfrist, så att de i arrendeavtal kan reglera kontrakteringsrättens hantering. Denna övergångsregel innebär att i det fall en arrendator har ett arrendekontrakt upprättat före 2003-01-01 fordras det att han/hon har jordägarens medgivande när han/hon önskar överföra hela eller delar av sin kontrakteringsrätt.

I arrendeavtal tecknade efter 2003-01-01 kan arrendatorn direkt överföra kontrakteringsrätten utan jordägarens tillstånd, om de sinsemellan inte avtalat något annat.

OBS! Kontrakteringsrätter som mottagits kan inte överlåtas under samma odlingsår.

Vem kan motta kontrakteringsrätt?
Mottagande odlare måste själv utnyttja kontrakteringsrätten i aktiv betodling. Det kan antingen vara en befintlig betodlare eller en kvalificerad, ny betodlare. Kravet är att överföringen sker inom Nordic Sugars nuvarande betodlingsområde. Transportersättningen beräknas utifrån var den nya odlingen är lokaliserad.

Det har ingen betydelse för överföringen om mottagaren äger eller arrenderar den mark betorna ska odlas på.

Mottagande odlare övertar alla ekonomiska och kontraktsmässiga förpliktelser i förhållande till Nordic Sugar och skall uppfylla alla krav i gällande branschavtal, däribland Miljöledning Betodling. Den som övertar kontrakteringsrätten måste formellt godkännas av Nordic Sugar och Svenska Betodlarna ek. för.

Hur går det till rent praktiskt?
Alla praktiska och ev. ekonomiska transaktioner hanteras av de odlare som berörs av överföringen. När överlåtande och mottagande odlare är överens om villkoren för överlåtelsen, skickas blanketten nedan in till Nordic Sugar. Därefter krävs Nordic Sugars godkännande för att överföringen ska träda i kraft.

Oriktiga uppgifter eller intyganden i samband med överföring av kontrakteringsrätt är ett kontraktsbrott.

När överförs kontrakteringsrätten?
Överlåtare och mottagare kan när som helst under året komma överens om överföring av kontrakteringsrätt. Dock träder överföringen i kraft först vid nästa kontraktsteckningstillfälle, förutsatt att en korrekt ifylld blankett är Nordic Sugar tillhanda senast den 31 januari.

Om överföringen avser en temporär upplåtelse av kontrakteringsrätt, måste överlåtande och mottagande odlare sända in en ny blankett inför det odlingsår kontrakteringsrätten skall återgå till den ursprunglige odlaren.

TIPS!
Vid temporär upplåtelse av kontrakteringsrätt är det lämpligt att underteckna två blanketter – en där kontrakteringsrätten överlåts till den tillfällige betodlaren, och en där kontrakteringsrätten återgår till den ursprunglige odlaren. Den senare blanketten finns då klar att skickas in till Nordic Sugar inför det odlingsår kontrakteringsrätten ska återgå till den ursprunglige odlaren.

Relaterade artiklar